Illustrasjon: Helse Stavanger

- Null interesse for sykehuskontrakt på halv milliard

Like før påske sendte prosjektledelsen for nytt Stavanger Universitetssykehus (SUS) ut prekvalifiserende tilbud om råbyggentreprisen. Ingen entreprenører svarte.

Det skriver Stavanger Aftenblad i en artikkel på sine nettsider.

– Det stemmer for så vidt, men det tror vi henger sammen med at entreprenørene kanskje ikke helt forsto hva som lå i dette tilbudet fra oss. Derfor inviterte vi samtlige entreprenører inn til en dialog-dag hvor vi redegjorde for hva vi egentlig mener. Før ferien går det ut en ny, men identisk konkurranse om å bli prekvalifisert til råbygget fra oss som vi håper er mer oppklarende, sier prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, til Aftenbladet.

Aftenbladet skriver i artikkelen at de har snakket med flere entreprenører som sier at de opplevde dette som et anbudstilbud fra SUS om å bygge selve råbygget til det nye sykehuset på Ullandhaug. Det er en av de største kontraktene som skal deles ut i forbindelse med nye SUS. I skrivet som gikk ut til entreprenørene før påske var det snakk om en sum på mellom 500 og 600 millioner kroner fordelt på to entrepriser.

Lokale tilbydere

I et intervju med Ipark sin hjemmeside i desember i fjor fortalte Johanson at gjennomføringsstrategien for universitetssykehuset skal være byggherrestyrt prosjektering og byggherrestyrte entrepriser.

– Det betyr at byggherren styrer alle kontraktene. Vi snakker om cirka 70 entrepriser samt utstyrsanskaffelser for én milliard kroner. Styret i Helse Stavanger har også bestemt at vi skal legge til rette for at lokale tilbydere skal kunne delta i konkurransene om disse anbudene. Hvordan vi klarer det? Jo, vi har lyttet til de ulike aktørene i markedet som sier at dersom vi bryter ned kontraktene på mellom 50-200 millioner kroner, så er det mange flere lokale aktører som kan melde seg på i konkurransen. Blir kontraktene i 600-millionersklassen, er det færre som har muskler til å delta, sa Johanson den gang.

– Ikke landet

Overfor Aftenbladet sier hun nå at de ennå ikke kan si noe sikkert hvor store kontraktene blir.

– Nettopp derfor kan det være aktuelt å dele byggingen av råbygget opp i to eller flere kontrakter. Vi har følere ute i markedet og en god dialog med flere entreprenører. Foreløpig har vi ikke landet på noe, og vi har god tid, sier Johanson.

Kruse Smith er en av åtte entreprenører som, ifølge Aftenbladet, er i dialog med SUS om byggingen av råbygget.

– Det stemmer at vi ikke varslet interesse det som ble sendt ut før påske, men det var ingen bevisst strategi fra oss. For vår del var det mer en misforståelse internt, og litt usikkerhet i hva som egentlig lå i dette prekvalifiserende anbudet, som gjorde at vi ikke responderte. Men nå i etterkant har vi sagt at vi er interesserte – selv om det er langt fram til vi eventuelt inngår en kontrakt, sier regiondirektør vest i Kruse Smith, Kristin Stømer Frafjord, til Aftenbladet.