Jørn Øverby og Sina Moe ser et voksende marked for kinesiske LiuGong.

Hako håper kineserne velger kinesisk

Hako Maskin er importør av anleggsmaskinene fra kinesiske LiuGong, og nå håper de at kinesiske entreprenører som vil inn, og er inne, på det norske markedet velger kinesisk.

Hako Maskin har importert de kinesiske LiuGong-maskinene siden 2006. Hittil er det de litt mindre entreprenørene og bønder som har dannet kundegrunnlaget, men nå er kinesiske entreprenører på full fart inn på det norske markedet. I tillegg har de flere ganger signalisert stor interesse for blant annet Fergefri E39-prosjektet.

Hako har allerede merket at kineserne i mye større grad kjenner LiuGong enn det norske aktører gjør foreløpig.

- Det har kommet flere henvendelser til oss allerede, hvor de blant annet har spurt om pris. Det viser at vi er med å konkurrere, sier Sina Moe i Hako Maskin til Byggeindustrien.

LiuGong er også mer strategisk plassert i forhold til deler enn tidligere. Delelageret er flyttet til Polen, og Hako forteller at de meste nå er standardvarer og spesialutstyr kan skaffes innen 30 timer. I det hele tatt har LiuGong utviklet seg mye siden Hako startet samarbeidet for 12 år siden.

- LiuGong-maskinene du får kjøpt her er tilpasset det europeiske markedet. Kjøper du i Kina, får du en helt annen maskin. De norske maskinene har blant annet en bedre lakk, støydemping og kjente komponenter fra kjente produsenter av drivverk og slanger. Dessuten er skuffeutstyret fra Europa, og ikke fra Kina, skyter Jørn Øverby i Hako Maskin inn.

Han forteller også at mange er litt skeptiske til maskinene kun på grunn av det kinesiske navnet, men at alle som prøver LiuGongene blir positivt overrasket.

- De finner rett og slett ut at en rimelig maskin kan gjøre den samme jobben som en dyr en, sier Øverby.