Bergen har Media City - nå jobber man for Construction City i Oslo

I Bergen har byens ulike mediehus gått sammen for å bygge opp et tungt mediecluster i konseptet Media City – hvor blant annet TV2, NRK, Bergensavisen og Bergens Tidende inngår. De har allerede opplevd store synergieffekter av å samle kompetansen i samme område.

Nylig lanserte OBOS og AF Gruppen i fellesskap konseptet Construction City i Oslo. De ønsker
å bygge opp en ny kunnskapspark på Ulven i Oslo. Her skal det kunne utvikles minimum 85.000 kvadratmeter arealer med plass til hele 5.000 arbeidsplasser. Og de ønsker at mange av disse kvadratmeterne skal fylles av virksomheter fra byggenæringen.

Det er tidligere gjort noen spredte forsøk på å samle en større del av verdikjeden i næringen i ett område, uten at man i stor grad har klart å få til dette. Med den utviklingen vi ser på Ulven, burde mulighetene nå være større til å lykkes. AF og OBOS har allerede vedtatt å flytte hovedkontorene sine dit – og ifølge porteføljedirektøren i AF Eiendom, skal interessen være stor fra andre aktører i næringen.

Det er et spennende initiativ som nå er tatt av de to storaktørene. Det vil opplagt være flere fellesfordeler ved å lokaliseres i samme område – og for enkelte aktører også i samme bygningsmasse. De ulike leddene i verdikjeden i næringen jobber tett – og med stadig større og mer kompliserte prosjekter – der tidligfase-involvering blir enda viktigere – er det å være lokalisert i nærheten av hverandre noe som vil kunne ha en reell effekt. En samlokalisering vil helt klart kunne være med på å løfte både innovasjons- og konkurransekraften.

Ved å bygge opp et kraftsenter for næringen i samme område vil man også på en meget tydelig og synlig måte kunne vise frem noe av størrelsen og kraften som ligger i byggenæringen. Vi trenger å vise frem for omverdenen hvilke verdier og hvilke aktører som er til stede i landets største landbaserte næring – og ved å bygge ut en Construction City – vil næringen kunne settes på kartet. Ved at flere av næringens aktører samles på samme sted vil selve utviklingen og utbyggingen av området kunne bli et utstillingsvindu i seg selv – både gjennom gjennomføringen i tillegg til resultatet av den ferdige utbyggingen.

Man ser for seg en utbyggingsstart av kunnskapsparken allerede i 2020, så dette er ikke noe som ligger og lurer et sted langt i det fjerne – denne utbyggingen kommer raskt. Så får vi se hvor mange som velger å kaste seg på. Det er opplagt en spennende tanke, så gjenstår det å se om virksomhetene finner området interessant nok.