Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Eiendomsselskap vil stoppe Bergen kommunes tomtekjøp

Bergen kommune vurderer å overta boligtomter for 50 millioner kroner i Vågedalen i kommunen, men tråkker da på tærne til en eiendomsutvikler.

Det skriver Bergens Tidende i en artikkel på sine nettsider.

Bergenspolitikerne vedtar denne uken om kommunen skal overta boligområdet i Vågedalen. Eiendomsselskapet Midgard Gruppen står da klare til å klage.

– Vi hadde allerede engasjert entreprenører som skulle totalrenovere leilighetene, slik at vi kunne leie dem ut. Kommunen informerte ikke om planene sine før de bestemte seg, sier Henrik Lund, en av eierne i Midgard Gruppen.

Selskapet har nylig avtalt å overta de ni eiendommene som kommunen nå kan komme til å kjøpe med forkjøpsrett for 50 millioner kroner, skriver Bergens Tidende.

Midgard Gruppen mener kommunen vil bryte loven dersom de overtar leilighetene for å gjennomføre byutvikling, slik byrådet skriver at de skal.

– De vil benytte seg av «lov om kommunal forkjøpsrett for leiegårder», men denne loven gir ikke tillatelse til dette, sier Lund.

Selskapets advokat, Martin Holger Dale, er også tydelig på at det ikke skal være mulig å drive byutvikling ved å bruke forkjøpsretten.

– Loven sier at kommunen har forkjøpsrett på leiegårder, ikke på tomter. Det betyr at hvis de skal kjøpe disse boligene, må de også ta dem i bruk. De kan ikke rive dem, forklarer han.

I byrådets saksfremstilling står denne redegjørelsen fra fagetaten:

«Det vil ikke være aktuelt for kommunen å gjenoppta utleievirksomhet i disse boligene. For å hindre forfall og inntrenging fra uvedkommende i boligene anbefales at disse rives så snart som mulig».

Byrådsleder Harald Schjelderup i Bergen skriver til Bergens Tidende gjennom sin politiske rådgiver, Linn Kristin Langley-Rasmussen Engø:

«Vi har registrert brevet fra Midgard Gruppens advokater. Kommunen vil utarbeide et eget notat før bystyremøtet onsdag. Vi forholder oss til loven, som sier at kommunen kan bruke forkjøpsretten på egne vegne uten å være begrenset til noe enkelt formål. Byrådets mål er å bidra til bedre bomiljø og byutvikling på Laksevåg».