Morten Grongstad. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Kultur for bevegelse

Indianerordtaket om at «gresset råtner under den som sitter stille» gjelder også for bygg og anlegg. Digitalisering og innovasjon beriker verktøykassen, men det vil fortsatt handle mye om folk, kultur og ledelse.

Morten Grongstad

Konsernsjef i AF Gruppen

Nylig lanserte et norsk gründermiljø et verktøy som kalkulerer hvordan en utbygger kan utnytte en tomt optimalt. Ulike variabler som skal vektlegges i et utbyggingsprosjekt som utsikt, sol- og støyforhold plottes inn i verktøyet. Ved hjelp av datakraft, matematikk og kunstig intelligens testes flere løsninger og utbyggeren presenteres for et fåtalls prioriterte alternativer. Resultatet er direkte verdiskaping i form av økt tomteutnyttelse og muligheter for kvalitativt bedre boliger.

Dette er et av mange eksempler på at det pågår nyskaping og innovasjon som løser store og små utfordringer i våre prosjekter. Siden næringen er prosjektbasert og består av et stort antall aktører, er det ikke alltid vi får frem alle tiltak og innovasjoner som skjer her og nå. Vi kan med trygghet fremsnakke oss selv oftere og tydeligere og ta liv av myten om at vi er en bransje uten produktivitetsvekst og vilje til endring. Flere kunder etterspør innovasjon og økt innovasjonstakt vil gi flere gevinster. Nye løsninger kan eksempelvis bidra til redusert forurensning, lavere energibruk, økt produktivitetsutvikling, styrket norsk konkurransekraft og bedrede bo- og bymiljøer. Flere av innovasjonene bidrar også til god sikkerhet på byggeplassene.

Fjerde revolusjon
Mange snakker om at vi er midt inne i den fjerde industrielle revolusjon. Det utvikles i dag en rekke teknologier hvorav flere ikke var realiserbare for kun kort tid siden. VR og dets søsterteknologier har allerede vært på våre byggeplasser en stund. Nettverk og sensorer er under testing. Volvo venter på å få slippe til med selvkjørende lastebiler. Kunstig intelligens utvikles i raskt tempo og robotics-software assistanse kan løse enkle repetitive oppgaver som for eksempel logistikkutfordringer på en trang byggeplass.

Camilla Tepfers fra inFutre, et ledende rådgivningsmiljø innen strategi og innovasjon har sagt at vi nå står overfor digitaliseringens andre bølge der også det fysiske rom digitaliseres og alle sektorer berøres. Det medfører blant annet at gjenstander kan føle og snakke. Bygninger kan fortelle hvordan de har det, og hvordan de blir brukt. Dette vil kunne gi bedre innsikt blant annet i totale eierskapskostnader, som i sin tur kan åpne for nye forretningsmodeller. Digitalisering og innovasjon beriker verktøykassen, men omstilling vil fortsatt handle om folk, kultur og ledelse.

Bygg og anlegg går fra å være en relativt tradisjonell bransje til å bli en av de mest spennende. Dette skaper en unik mulighet for oss til å rekruttere nye medarbeidere og hente ny kompetanse. Vi berører hverdagen til de aller fleste gjennom veier og bygg der folk bor, handler og arbeider. Vi kan samle informasjon om hvordan folk lever og hvilke preferanser de har. Gjennom å kombinere den fysiske verden og den digitale, vil vi skape nye løsninger vi i dag ikke kan klare å se for oss.

Nye aktører utfordrer
I møte med internasjonal konkurranse og nye aktører som ser et potensial i mer nyskaping og digitalisering, utfordres vi daglig og fra uventet hold.

Flyselskapet Norwegian startet bank med utgangspunkt i en kundebase og et enkelt bygd IT-system. Teknologier som allerede er her, og selskaper som bringer dem til torgs åpner for helt andre verdikjeder enn de vi kjenner til i dag.

Roboter og kunstig intelligens vil forandre næringen vår og gi rom for nye aktører. Denne endringen vil som alle andre endringer fortsatt handle om å tiltrekke seg folk og kompetanse, samt bygge kultur. Vi må ta et aktivt ansvar for å styre hvordan fremtidens teknologi skal samvirke med analog kompetanse og hvordan vi sikrer norsk konkurransekraft på best mulig måte.

Som Norges største bransje har vi et kollektivt ansvar for selv å være pådriver for innovasjon og nyskaping. Det eneste som er sikkert er at digitaliseringen vil føre til endring og at endringstakten er større enn noen gang. Derfor må vi være fremoverlente og nytenkende. Da vil vi tiltrekke oss de beste hodene og hendene.

Det har aldri vært en vinnende strategi å opprettholde Status quo. Helt fra darwinismen og frem til dagens teknologiske omstilling har overskriften vært den samme: Det er de mest omstillingsdyktige som overlever og vinner på sikt. Dette skaper et handlingsansvar for både ledere, selskaper og bransjen som helhet.

Indianernes visdomsord er fortsatt relevant: «Gresset råtner under den som sitter stille!»