Norges nåværende kombinerte lager og deponi for lav- og mellomaktivt radioaktivt avfall (KLDRA) i Himdalen i Akershus. Foto: Statsbygg

Fire tilbud til deponi for radioaktivt avfall

Statsbygg har mottatt tilbud fra fire team som ønsker å utrede nytt lager og deponi for radioaktivt avfall.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider tirsdag morgen.

Norges nåværende kombinerte lager og deponi for lav- og mellomaktivt radioaktivt avfall (KLDRA) i Himdalen i Akershus har vært åpent siden 1998, men er allerede 60 prosent fylt opp. Beregninger viser at det vil være fullt en gang mellom 2035 og 2040, skriver Statsbygg.

Dersom atomreaktorene i Halden og Kjeller vedtas revet, vil det fylles enda raskere fordi mye av avfallet fra rivningen vil måtte lagres i Himdalen, heter det i pressemeldingen fra den store statlige byggherren.

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har nå bedt Statsbygg utarbeide funksjonsbeskrivelser, lokaliseringsanalyse og kostnadsoverslag for et nytt kombinert lager og deponi. I februar lyste Statsbygg ut en åpen anbudskonkurranse for innhenting av konsulentteam fra hele EØS-området.

Torsdag 15. mars gikk konkurransefristen ut. Fire konsulentteam har levert tilbud.

– Dette er en sammensatt oppgave som har behov for spisskompetanse innen flere fagfelt. Vi er derfor svært tilfredse med at vi har fått fire tilbud i denne konkurransen, sier prosjektleder Anette Røssum Bastnes i Statsbygg.

Statsbygg har satt sammen en intern gruppe som nå skal evaluere tilbudene.

– Gruppen har en bred faglig sammensetning fra ulike deler av Statsbyggs virksomhet. I tillegg bistår Statens strålevern evalueringen av tilbudt nukleær kompetanse, sier Bastnes.

Dersom evalueringsarbeidet går som planlagt, vil Statsbygg tildele et av teamene oppdraget i april.

Statsbygg skal etter planen levere sin utredning til NFD våren 2019.