GS1Norway-sjef Geir Paulsen (til høyre) hadde blant andre med sjefingeniør Frode Mohus fra Statsbygg (i midten) og prosjektleder for digital samhandling i Tønsbergprosjektet, Inge Aarseth, på det digitale byggseminaret i Oslo mandag.

Sammen om digitalt løft i byggebransjen

– Vi må tenke digitalisering i det store bildet, sier administrerende direktør Geir Paulsen i GS1 Norway.

Mandag formiddag var et knippe foredragsholdere fra flere ledd i byggebransjen samlet til et byggseminar i regi av GS1Norway og ACT Logimark på Brynseng i Oslo. Formålet med seminaret er å gi et godt bilde av hvilke forventninger byggherrer har i dag, samt hva som vil bli fokuset fremover. Det ble også gitt et innblikk i hvordan både produsentene, byggevarehandelen og entreprenørene tenker fremover i forhold til identifisering, sporing samt effektivisering av blant annet logistikkprosessene.

– Det byggebransjen er ute etter å oppnå med digitaliseringen, er det mange andre bransjer allerede har implementert – nemlig en digitalisering gjennom hele verdikjeden, sier Geir Paulsen til Byggeindustrien.

– Skal være enkelt

Han påpeker at det er viktig at hele bransjen snakker sammen, og legger vekt på et økt samarbeid for å oppnå målene.

– Digitaliseringen må ta utgangspunkt i menneskene. Brukerenkelheten er et stikkord – det skal være enkelt og forståelig å bruke det digitale verktøyet. Altså må det være intuitivt, og når ting feiler digitalt, må det være enkelt å få hjelp, sier Paulsen.

Han mener at det per i dag er en veldig lang avstand mellom de som er fremoverlent og digitale, og de som foreløpig ikke er det.

– Dette kan komme av at man ikke har sett dette som en felles bransjeutfordring. Jeg tror det er veldig viktig at budskapet om mulighetene, relevante aktører og at det er en felles bransjeutfordring kommer frem, understreker Paulsen, og sier at GS1 Norway opplever at kravet til samhandling og felles målbilde for bransjen er nødvendig for å få gjennomslag med den digitale utfordringen.

– Få frem historier

– Derfor er vi opptatt av å få frem historier som hører sammen, hvor både bestiller, produsenter, byggevarehandelen, grossister og utførende entreprenører forteller historier som henger sammen, og hvor budskapet kan være delt mellom hvordan ting fungerer i dag, sett opp mot hva man ser som potensialer for egen del og for hele verdikjeden, sier Paulsen.

Sjefingeniør Frode Mohus i Statsbygg sier at det er et krav i den statlige forvaltningsetaten om bedre effektivisering.

–Det er viktig at byggene våre holder i mange år, noe som har sammenheng med god kvalitet. Administrerende direktør Harald Nikolaisen har dratt i gang Digibygg, og jeg opplever at prosjektlederne våre er fremoverlent når det gjelder digitalisering, sier Mohus til Byggeindustrien.

Med på GS1-seminaret var blant andre også prosjektleder for digital samhandling i Tønsbergprosjektet, Inge Aarseth.

–Vi har kommet et godt stykke når det gjelder digitalisering i Tønsbergprosjektet – som er siste byggetrinn i utbyggingen av det nye sykehuset i Vestfold, ved å fokusere på samhandlingen i prosjektet og etablere FDVU-BIM. Helse Sør-Øst RHF har en målsetting om å effektivisere ti prosent innenfor eiendomsområdet, og Tønsbergprosjektets utvikling av nye gjennomføringsmodeller og verktøy vil bidra til å nå dette målet, sier Aarseth.