Direktør Morten Lie. Foto: Morten Brakestad

- Har byggesteinene til å få på plass en digital grunnmur - men de må settes sammen riktig

– La det ikke være noen tvil. Vi er opptatt av å få på plass en solid digital grunnmur i byggenæringen. Etter min menig har vi mange av byggesteinene, men de må settes sammen riktig, sier direktør Morten Lie i DiBK.

Direktoratet for byggkvalitet har lenge arbeidet med digitalisering som virkemiddel for forbedringer i byggesektoren.

– Dette er forbedringer i form av bedre kvalitet og lavere kostnader. Vi bidrar med tilrettelegging for digital saksbehandling i kommunene, effektive søknadsprosesser via Fellestjenester BYGG på Altinn og mer selvbetjent tilgang på nødvendige data for plan- og byggesaksarbeidet. Vi ser dette som våre viktige bidrag til den digitale grunnmuren, sier Lie, med bakgrunn i debatten rundt varedatabasene i byggenæringen.

Han er glad for at byggenæringen etablerer «samarbeid for digitalisering».

– Det er viktig og riktig å bygge på de fortrinn vi har. Et av disse er at vi har bedre varedatabaser enn mange andre land. Vi vet fra andre sektorer at nøytrale og profesjonelle produkt-, eller referansedatabaser er viktig for suksess. Det samme er vilje og evne til godt samarbeid. Den digitale utviklingen må drives av reelle behov, og hele verdikjeden må være med. I andre sektorer som telekom og dagligvare, har myndighetene bidratt til å drive prosessen, men de private aktørene har selv finansiert dette. Hvordan gjør vi de tre varedatabasene til en del av byggenæringens digitale grunnmur? Jeg skal ikke foreslå en konkret løsning, men jeg oppfordrer de berørte partene, brukere og eiere til å se etter løsninger som har et helhetlig verdikjedeperspektiv og tilstrekkelig nøytralitet opp mot ulike bransjer og brukergrupper. Det bør ligge godt til rette for å skape den digitale grunnmuren slik mange ønsker. For å digitalisere byggsektoren, må vi digitaliserer sammen, slår Lie fast.