– Søkningen til Vg1 Bygg- og anleggsteknikk har økt med gledelige 6,6 prosent, sier kompetansesjef Thomas Norland i EBA i en kommentar.

Søkningen til bygg- og anleggsteknikk øker

Utdanningsdirektoratet publiserte onsdag søkertallene til videregående opplæring i Norge. Tallene viser en gledelig oppgang for VG1 Bygg- og anleggsteknikk.

– Søkningen til Vg1 Bygg- og anleggsteknikk har økt med gledelige 6,6 prosent, fra 4.269 i 2017 til 4.550 i 2018. Søkningen til læreplass har også en gledelig økning på 6 prosent, fra 2.913 i 2017 til 3.090 i 2018. Det viser at all den innsatsen bedriftene, EBA, EBA lokalt og Byggopp legger i å fremme yrkesfagene generelt og bygg- og anleggsfagene spesielt, gir positiv uttelling, sier kompetansesjef Thomas Norland i EBA i en kommentar.

– Dette er veldig gode nyheter, sier Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i BNL.

Leegaard mener at det er gledelig for BNL, bedriftene og bransjene å se at søkningen til våre fag er i en oppadgående trend.

– Behovet er stort. Hver fjerde bedrift i næringen oppgir i vår undersøkelse Byggenæringens fremtidsbarometer for 2018 at de ikke får tak i fagarbeidere, sier Leegaard.

Han fremhever alt den iherdige innsatsen som har blitt gjort fra mange kanter med å øke rekrutteringen. Den jevne økningen i søkertallene viser at dette arbeidet bærer frukter.

I år er det totalt 1.200 flere søkere til førsteåret på yrkesfag sammenlignet med i fjor.

– Norge kommer til å mangle mange fagarbeidere i årene framover. Derfor er det gode nyheter at flere nå velger yrkesfag som sin videregående opplæring, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Det er i år 207.000 søkere til videregående opplæring i offentlige skoler. Det er nesten like mange søkere til yrkesfag som til studieforberedende. Det er en markant økning i søkningen til blant annet naturbruk, byggfag og helse og oppvekstfag. Helse og oppvekstfag har hele 1 300 flere søkere.

–Velger du yrkesfag, så åpnes mange dører, du kan velge mellom spennende jobber og videre studier. Regjeringen vil forsterke satsingen på yrkesfag slik at opplæringen blir enda mer tilpasset arbeidslivets behov, sier Sanner.

Les mer om tallene her