Øyvind Holen fra Betonmast Hæhre Anlegg (bak fra venstre), Silje Aalbu i Statens vegvesen, Stein Ivar Lilleås fra BetonmastHæhre Anlegg, dd Eirik Haugen i Statens vegvesen, Trond Simensrud i BetonmastHæhre, Harald Stadheim i Statens vegvesen, Ellen Njøs Slinde i Statens vegvesen, Ole Jakob Gjetrang i BetonmastHæhre Anlegg, Morten Dahl fra BetonmastHæhre Anlegg (nede til venstre) og Sverre Kjos-Wenjum i Statens vegvesen.DCIM\100MEDIA\DJI_0248.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0288.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0246.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0305.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0312.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0250.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0278.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0244.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0308.JPGDCIM\100MEDIA\DJI_0272.JPG

E16 Filefjell, Varpe Bru - Smedalsosen kåret til Årets Anlegg 2017

E16 Filefjell, Varpe Bru - Smedalsosen ble onsdag kveld kåret til Årets Anlegg 2017.

Kåringen fant sted under årets Byggegalla på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo, som er en del av Byggedagene.

Fredag 29. september åpnet den 5,8 kilometer lange Filefjelltunnelen på E16 og parsellen Varpe bru – Smedalsosen er dermed fullført.

E16 Filefjell er en av de viktigste strekningene mellom øst og vest og veien med klart best regularitet av de aktuelle fjellovergangene, men deler av veien har hatt dårlig standard og man har over flere år arbeidet med å stadig forbedre kvaliteten på veien. Nå er 20 kilometer ny vei tatt i bruk, på det høyeste punktet på fjellovergangen. Deler av veien er på rundt 1.000 meter over havet, og med oppgraderingen av strekningen vil regulariteten bedres ytterligere - og man håper nå å fullstendig unngå vinterstenging på fjellovergangen.

Prosjektet, som går mellom Varpe bru i Vang kommune og Smedalsosen i Lærdal, er bygd av BetonmastHæhre Anlegg på vegne av Statens vegvesen. Kontrakten hadde en verdi på cirka 857 millioner kroner, mens hele prosjektet har en kostnadsramme på cirka 1,62 milliarder kroner (eks. mva.).

Tunnel
Filefjelltunnelen er det viktigste elementet på strekningen, med sine 5.780 meters lengde. Den går i området med dårligst vei og de mest utsatte værforholdene – der det også har vært fare for ras tidligere. Den ene tunnelmunningen ligger ved Tyinkrysset og går knapt seks kilometer vestover, og ender ut på det høyeste punktet på strekningen. Denne delen av veien er kraftig forbedret og har blant annet fått belysning på de mest værutsatte områdene, noe som vil gi bilistene en bedre opplevelse ved dårlig vær. Lysene kan styres av brøytemannskapene, som har den beste oversikten over værsituasjonen på fjellovergangen til enhver tid.

Den nye veien holder høy standard med en total veibredde på 8,5 meter. Det er frest ut rumlefelt både i midtfeltet og på hver side av veien for å bedre sikkerheten.

Høyere veikropp
Et viktig element ved veibyggingen er også at den er hevet i terrenget for å bedre snøsituasjonen vinterstid. På store deler av strekningen er veikroppen forhøyet to til fire meter fra terrenget. Det er anlagt så brede og slakke skråninger fra veibanen og ut at det ikke er behov for rekkverk på det meste av veien. Meningen er at dette skal hindre at snøen samler seg i veibanen, og det skal bli langt mindre behov for brøyting – noe som vil gjøre veien lettere å holde åpen ved uvær. I dette arbeidet har man brukt stein fra tunnelen, samt at de har hentet stein fra uttak, til å fylle veikroppen.

Arbeidene på prosjektet startet 19. mai 2014 og ble ferdig til avtalt tid i august 2017. Totalt består prosjektet av bygging av 19,4 kilometer hovedvei (inkludert tunnel) samt 7 kilometer sideveier. Prosjektet inkluderer også bygging av totalt 16 konstruksjoner fordelt på bruer, kulverter, portaler og tekniske bygg. I tillegg etableres det en bussholdeplass og en rasteplass.

En av utfordringene man raskt fikk i fanget var usikkerheten rundt tilgangen på kvalitetsmasser som skulle brukes i overbygningen på strekningen. Den store usikkerheten lå i hvor stor del av tunnelen som bestod av bergarten fyllitt. Dette temaet kom opp tidlig, men Statens vegvesen hev seg rundt og fant en god løsning med sidetak slik at BetonmastHæhre Anlegg fikk hentet ut nok gode masser til prosjektet.

Ler mer om prosjektet her