Konkurransedirektør Lars Sørgard.

Konkurransedirektøren: - Vi kan ikke forhåndsgodkjenne prosjektsamarbeid

- Vi kan ikke gi dere forhåndsgodkjenning. Det er et system som er umulig å få til i praksis, sa konkurransedirektør Lars Sørgard på Byggedagene.

Det var knyttet stor spenning til hva den øverste lederen i Konkurransetilsynet ville si om prosjektsamarbeid og norsk konkurranselovgivning. Temaet er hett i forhold til de stadig større samferdselskonktraktene som lyses ut i Norge.

- Det vi har fått vite er at prosjektsamarbeid er ulovlig, sa EBA-direktør Kari Sandberg i en paneldebatt tidligere på dagen.

Konkurransedirektøren gjorde sitt for å få frem sitt budskap. I utgangspunktet er samarbeid som hindrer større konkurranse i markedet ulovlig, og det er bedriftenes ansvar å vurdere om eventuelle samarbeid bryter mot dette.

- Konkurranseloven er i utgangspunktet en formålslov. Det betyr at det er bedriftenes ansvar å passe på at du ikke tråkker over. Tidligere hadde man et ustyrlig system i EU hvor man kunne søke om godkjenning, sa Sørgard, og la ikke skjul på at dette ble en byråkratisk papirmølle.

- Å gi bedriftene ansvar er bra i seg selv. Det gjør at de tenker gjennom hvem de samarbeider med, la han til.

Sørgard viste til den såkalte Ski Taxi-dommen. Her gjorde Konkurransetilsynet en vurdering av at Ski Taxi og Follo Taxi hadde samarbeidet ulovlig i et anbud rettet mot et helseforetak. Dette til tross for at de i anbudsprosessen var åpne på at dette var et samarbeid. Konkurransetilsynet mente at åpenheten ikke var nok, og at begge kunne ha levert selvstendige tilbud. De fikk medhold i EFTA-domstolen, og til slutt i en dom i fra Høyesterett i 2017. Det er denne dommen Konkurransetilsynet nå støtter sin tolkning av loven til.

Selv om Sørgard ikke vil forhåndsgodkjenne, understreker han at tilsynet er proaktive i sitt arbeid med å informere om hva som er lov og ikke lov mot forskjellige bransjeforeninger og næringer. Han viste blant annet til egen nettside hvorveiledere og tolkninger av forskjellige eksempler ligger ute.