Unicon og Skanska har skrevet en landsomfattende betongavtale. Både Hans-Erik Andersen, Leif Øyen og Sverre Smeplass fra Skanska og Janne Olsen, Erlend Nervik, Jonny Tverdal og Morten Letnes fra Unicon er godt fornøyd både med avtalen og med samarbeidet om Powerhouse-prosjektet i Trondheim.

Stor betongavtale mellom Unicon og Skanska

Ferdigbetongleverandøren Unicon og Skanska har inngått en stor, landsomfattende avtale om betonglevering.

Avtalen ble undertegnet 1. februar, løper over to år, med opsjon for et tredje, og innebærer blant annet at Skanska forplikter seg til å kjøpe betong fra Unicon alle steder i landet det betongleverandøren har produksjonsanlegg.

Byggeindustrien møtte representanter for både Unicon og Skanska ved byggetomta for det store Powerhouse-prosjektet i Trondheim, der Unicon allerede er inne som betongleverandør.

– For oss er det viktig at dette ikke bare er en avtale om levering av betong. I like stor grad er det sentralt at dette legger grunnlaget for et forpliktende samarbeid mellom begge partene, og ikke minst de erfaringene vi har fra dette prosjektet er en av grunnene til at vi gikk inn i forhandlinger om en slik omfattende avtale, sier Sverre Smeplass og Hans-Erik Andersen fra Skanska.

Morten Letnes fra Unicon fra peker på at samarbeidet om Powerhouse startet lenge før man begynte å se på mulighetene for en samarbeidsavtale på nasjonalt nivå.

– Samarbeidet her er en god illustrasjon på hvordan vi vil ønsker et samarbeid, både på den tekniske og kommersielle siden. Dette er et utfordrende prosjekt med tanke på betongproposjonering, ikke minst på grunn av de store miljøambisjonene som ligger bak her. Derfor har det vært avgjørende at vi har kunnet utvikle løsningene sammen, prøve dem ut og ha en dialog slik at vi kan få justert både med tanke på kvalitet og logistikk, sier han.

Vellykket
Partene er enige om at man har lykkes når det gjelder Powerhouse-prosjektet. Det er brukt store ressurser fra begge sider, med et tett og forpliktende samarbeid.

– Derfor er dette en god illustrasjon på hvordan vi håper dette skal fungere også i andre prosjekter, sier Letnes.

Når det gjelder den økonomiske rammen for avtalen er både Skanska og Unicon noe tilbakeholdne med konkrete tall.

– I et normalår kjøper vi betong og tjenester for et sted mellom 270 og 350 millioner kroner, og rammeavtalen omfatter en del av dette volumet. I tillegg vi har også store prosjekter utenfor de geografiske områdene som avtalen vil dekke, men det er ikke tvil om at for oss er dette en vesentlig avtale, sier Smeplass. 

Begge er fornøyde
Morten Letnes sier at man også fra Unicons side er godt fornøyd med avtalen.

– Når begge parter er fornøyd med det økonomiske har man vel klart å forhandle frem priser som begge kan leve med. For vår del er det også viktig at vi har fått en samarbeidsavtale med en av de store entreprenørene, både på grunn av volumet, men like mye på grunn av samarbeidet og at vi kan dra nytte av den tekniske kompetansen som Skanska har. Vi gleder oss veldig til å få samarbeide med Skanska Teknikk, samtidig som vi forhåpentligvis har noe å tilføre også andre veien. Og nettopp Powerhouse er et skoleeksempel på hvordan det kan gjøres fra begge sider, sier han.

Han tilføyer at det i og for seg ikke er noe nytt at de to partene samarbeider, men tidligere har det først og fremst skjedd på prosjektnivå.

Stort og forpliktende 
Smeplass og Andersen fra Skanska tilføyer at fra den siden har man en ambisjon om å gå inn i store og forpliktende prosjekt, samt å være ledende på miljøsiden.

– Det krever at vi har en leverandør som er oppegående når det gjelder innovasjonsdelen av betongarbeidet. At det ikke bare er snakk om å levere standard grå betong, men også betong som det blir stilt spesielle krav til - og på det området opplever vi at Unicon har god kompetanse og ikke minst innovasjonsvilje, slik at de både kan prøve ut og levere nye ting. Dette prosjektet her er et godt eksempel på det, men det kommer mange nye og krevende prosjekter vi skal arbeide med i fellesskap fremover der utviklingsarbeid og innovasjon blir en del av leveransen, sier de to.

Powerhouse i rute 
Når det gjelder Powerhouse-prosjektet forteller Skanskas folk at det er godt i rute, og vil være ferdigført som avtalt om 13 måneder.

Betongavtalen rundt dette prosjektet, som ble inngått over et år før den nye avtalen kom på plass, ble Unicon valgt ikke først og fremst på grunn av pris, men teknisk kompetanse.

– Det har vi ikke angret på - vi har fått akkurat den oppfølgingen og viljen vi hadde håpet på. Vi tror også at det vi har lært her, er overførbart til senere prosjekter.

Bratt læringskurve
Janne Olsen, som er salgsleder hos Unicon, er fornøyd med samarbeidet man har hatt helt siden samarbeidsfasen, med jevnlig samarbeids- og oppfølgingsmøter på en rekke plan.

– Men det har uten tvil vært et krevende prosjekt, blant annet på grunn av at området ligger litt vanskelig til, med begrenset plass og ikke helt enkel adkomst som for eksempel har vært krevende for våre sjåfører som skulle levere betongen. Det har vært en bratt læringskurve for oss, sier Olsen.

Jonny Tverdal, som er teknolog hos Unicon, peker også på at det har vært nødvendig å tenke annerledes, ikke minst når det gjelder miljøaspektet. Både vær og temperatur gjennom vinteren har også gjort det krevende. Det samme gjelder at bygget har etterspente dekker som har krevd omfattende arbeid med etterkontroll av fasthetsutviklingen i miljøbetongen som er treg og mindre varmerik.

– Vi har måttet bruke resepter som aldri før har vært brukt, så det er mye som har vært nytt også for oss, sier Erlend Norvik, produksjonsleder hos Unicon i Trondheim.