Slik ser den nye skolen i Drøbak ut. Bygget skal produsere mer strøm en det forbruker i sin levetid.

Har bygget verdens første Powerhouse-skole: - En skole som går foran

9. mars åpnet dørene til verdens første Powerhouse-skole. - Dette er blitt en skole andre kan lære av, mener kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

Selv snora var av det miljøvennlige slaget da kunnskapsminsiter Jan Tore Sanner åpnet Powerhouse-skolen til Montesorri-stifelsen.

Statsråden klipte en energivennlig snor da den energivennlige Montessori-skolen i Drøbak ble åpnet fredag ettermiddag.

Sanner tror skolen ikke bare kommer til å bidra med ny kunnskap til de 60 elevene som går på skolen, men også til byggenæring i både inn- og utland.

- Det har alltid vært slik at noen må gå foran, og vi har jo gradvis stilt strengere krav til bygg og byggsektoren for å drive med lavest mulig energiforbruk, og ikke minst energisvinn. Nå har denne skolen kommet og da kan andre lære av dette prosjektet. Etter hvert beveger vi oss helt klart i den retningen som dette bygge peker, sier Jan Tore Sanner til Byggeindustrien.

Tror på flere Powerhouse-skoler

- Du hadde jo som tidligere kommunal- og moderniseringsminister ansvaret for byggereglene, nå har du overtatt ansvaret for skolene. Bør Montesorri har fått til her bli regelen for norske skoler?

- Det er nok en stund hvor vi er der alle norske skoler er Powerhouse, men nå har vi fått det første og da kan andre lære av Drøbak Montesorri Ungdomsskole. Dette er et godt eksempel, og jeg tror vi kommer til å se enda flere slike skoler i fremtiden, sier Jan tore Sanner.

Ordfører roste entreprenrør og arktitekt

Også ordfører i Frogn kommune Haktor Slåke (H) var full av lovord om det ambisøse skoleprosjektet i kommunen. Haktor Slåke, som selv har drevet rørleggerfirma i nesten 40 år, benyttet anledningen til å rose Powerhouse-samarbeidet og trakk spesielt frem arkitekten Snøhetta og entreprenøren Skanska.

– Det betyr veldig mye å ha med seg dyktige samarbeidspartnere, og her har Montesorri-stiftelsen virkelig valgt et nyskapende prosjekt. Det betyr mye og her kan jo veldig mange komme på besøk for å se hvordan man har løst oppgaven med energi og de tingene, sier Slåke.

– Det blir med andre ord skoleeksempel for andre for hvordan man kan bygge skole?

– Ja, helt klart. Energimessig er det jo dette veldig spennende, men også arkitekturen er jo spenstig, mener Slåke.

Han sier skolen trolig inntar plassen som det mest arkitektonisk spennende bygget i kommunen.

– Det er nok ingen bygg som like spenstige som dette, men vi har fått flere veldig gode bygg i kommunen de siste årene, ikke minst helsebygget vår som er et stort flott  massivtrehus som også er energiøkonomisk. Kommunen som sådan prøver i våre egne prosjekter å stille krav til massivtrehus skal være seriøst vurdert som alternativ, sier Slåke.

En del av det store bildet

I Montesorri-stiftelsen er de veldig stolte over det nye skolebygget sitt.

De peker på at de bidrar aktivt til å nå målene fra Paris-avtalen i 2015 der nærmere 200 land ble enige om en avtale om kutt i CO2-utslipp for å begrense den globale oppvarmingen. Skal vi nå FNs togradersmål, er det avgjørende at byggene blir betydelig mer energieffektive.

– Montessori-skolen i Drøbak er levende bevis på Montessori-stiftelsens overbevisning om at alle mennesker har et ansvar for å skape et bedre og mer bærekraftig samfunn - et samfunn som vi kan være stolte av å føre videre til våre barn og barnebarn. Pedagogikken vår bygger på nøyaktig de samme idealene, sier Ingrid Stange i Montessori-stiftelsen i en pressemelding.

Oppfyller verdens strengeste miljøkrav

Et Powerhouse skal ikke bare produsere mer energi enn det bruker over et livsløp på 60 år.

Det må også ta høyde for energien som brukes til å produsere materialene, til transport, og oppføring og avhending av bygget i det endelige energiregnskapet. Arkitektur, teknologisk kunnskap og samarbeid har bidratt til at Powerhouse i dag er ledende innen plusshus.

– Det ligger et enormt uforløst potensial i det å energieffektivisere bygg. I dag står bygg for 40 prosent av verdens samlede energiforbruk. Ved å transformere bygg fra energisluk til produsenter av fornybar energi, tar vi et stort steg i riktig retning. Å bygge med svært høye miljøkvaliteter er absolutt en forsvarlig og fornuftig investering, både på kort og lang sikt, sier leder for Powerhouse-samarbeidet, Rune Stene fra Skanska.

– Montessori har bevist at det er fullt mulig å bygge en skole som tilfredsstiller kravene til fremtidens bærekraftige bygg, selv med små økonomiske midler. Nå ønsker stiftelsen at flere private og offentlige byggherrer viser initiativ virkelig vise vilje til å bidra til å løse våre selvpåførte klimautfordringer, heter det i meldingen.

– Hvorfor er det ikke en selvfølge for alle byggherrer å vise vilje til å bidra til å løse våre selvpåførte klimautfordringer? Teknologien finnes, kunnskapen finnes. Etter min mening er det kun én ting det står på – viljen, sier Stange.

En miljøskole – designet med og for elevene

Montessori-skolen i Drøbak er resultatet av et tverrfaglig samarbeid hvor lærere, elever, skolens og stiftelsens ledelse, og det brede fagmiljøet i Powerhouse, satt sammen rundt tegnebordet. Sammen meislet de ut planene for verdens første Powerhouse-skole. Resultatet er et bygg som fungerer som et sosialt og pedagogisk redskap, oppbygd rundt miljø - og energikonseptet som det sentrale formgivende elementet.

Partene i Powerhouse-samarbeidet, som foruten Snøhetta og Skanska, består av eiendomsselskapet Entra, miljøstiftelsen ZERO og rådgivningsselskapet Asplan Viak.