For få kvinner ønsker å jobbe i byggenæringen

Det kommer stadig flere kvinner inn og blir en del av byggenæringen - men det går for sakte.

Det er naturligvis positivt at det går fremover, og det er i dag langt flere kvinner både blant fagarbeiderne og som en del av ledelsen rundt om i næringens selskaper – og ikke minst blant de offentlige etatene og i organisasjonene. Men går man inn og ser på de faktiske tallene, viser dette med all tydelighet at det fortsatt er behov for fullt fokus rundt tematikken – ikke minst på en dag som dette.

Det er en kjent problemstilling at for få unge ønsker å satse på en karrierevei innen bygg og anlegg - spesielt innen håndverksfagene. Det er kanskje ikke spesielt merkelig når nær halvparten av alle nordmenn ikke ser byggenæringen som særlig attraktiv. Kvinnene uteblir i for stor grad. Det at nærmere halvparten av rekrutteringsgrunnlaget ikke seriøst vurderer å bli en del av byggenæringen er selvsagt et stort problem, og vi går glipp av viktig arbeidskraft, vi mister kompetanse man i sterkt mannsdominerte miljøer kanskje ikke har tilgang til – og man går rett og slett glipp av bredden næringen trenger for å kunne utvikle seg i takt med samfunnet rundt oss. Når vi ser at likestillingen stadig tar nye steg i samfunnet, er det selvsagt uheldig at vi ikke klarer å komme over kneika i byggenæringen.

I Byggeindustrien nummer 4 som kommer ut til de fleste av våre abonnenter i dag, har vi viet stor plass til nettopp dette. Her har vi snakket med flere av de som har valgt å jobbe innenfor bygg og anlegg – samt at vi ser nærmere på tallene og årsakene til hvorfor flere ikke er med og hva som kan gjøres for å bedre på situasjonen.

Byggenæringens aktører har helt klart en stor jobb å gjøre for å vise attraktiviteten til byggenæringen, og hvorfor flere kvinner bør satse på en karrierevei innen vår næring.

Tallenes tale er rimelig klare; bare to prosent av håndverkerne i Norge er kvinner, mens vi i den totale arbeidsstyrken kun har åtte prosent kvinner. Dette gjelder den utførende delen av næringen, og omfatter ikke byggherresiden. (Mer om tallene kan du lese i papirutgaven)

Hvorfor er det slik? Er det oppgavene, fortellingen om en næring som kanskje ikke stemmer, er det folkene, mulighetene, kulturen – eller er det at kvinnene ikke kjenner næringen nok? Årsaken er nok en kombinasjon av alle disse faktorene. Skal vi lykkes med å få flere kvinner inn i byggenæringen er det viktig at dette er tungt forankret i toppen av selskapene – store som små. Dette i seg selv vil kunne bidra til å skape en endring som også fører til at flere mellomledere og håndverkere kommer inn og velger å satse på bygg og anlegg.

Skal vi kunne klare å løse samfunnsoppgavene som legges på næringen, må man makte å rekruttere fra en større del av befolkningen.

Våre abonnenter kan lese Byggeindustrien nr. 4 her