Sollenergi skal gi strøm til flomlysene på Skagerak Arena. Ill: Skagerak Energi

Gigantisk solcelleanlegg på Skagerak Arena

Et gigantisk solcelleanlegg kan snart være en realitet på Skagerak Arena, hjemmebanen til fotballklubben Odd i Skien.

Norges største batteri skal kobles til solcelleanlegget og dette gjør det mulig å utnytte overskuddsenergi fra idrettsarenaen. Pilotprosjektet Skagerak Energilab er et samarbeid mellom Skagerak Energi, Odds Ballklubb, og Kontorbygg AS. Enova støtter prosjektet med 14 millioner kroner.

- Når flomlysene skrus på en kampdag, tidobles strømforbruket sammenlignet med hva som er normalt. Gjennom dette prosjektet skal vi se på hvordan det er mulig å utnytte den ekstra energien vi får gjennom solcelleanlegget til å utjevne slike effekttopper, sier konserndirektør for kommunikasjon og myndighetskontakt i Skagerak Energi, Kristian Norheim.

- Energikjeden er i endring, og det skjer innen både produksjon, lagring og distribusjon. Vi velger å se på endringene som muligheter, snarere enn mørke skyer som truer vår eksistens. Derfor jobber vi med endringene og ikke mot dem. Skagerak Energilab er et viktig prosjekt for oss, og med støtten fra Enova på plass er vi et stort skritt nærmere realisering, sier Norheim, som understreker at NVE må gi dispensasjon for at støtten fra Enova skal utøses. Styret må også gi sin endelige tilslutning før det første av de tre tusen solcellepanelene kan legges.

En vill idé
Strømnettet dimensjoneres normalt for de tidspunktene hvor belastningen er størst, men med smarte løsninger som bidrar til å ta ned disse såkalte effekttoppene, kan nettinvesteringene bli rimeligere.

- Norge skal omstilles til et lavutslippssamfunn. Det betyr en storstilt elektrifisering av samfunnet. Der ligger det store muligheter for oss som leverer grønn og fornybar energi, men også noen utfordringer. Mer bruk av strøm vil også kreve oppgraderinger av strømnettet. Da er det veldig interessant for oss å se hva vi kan oppnå gjennom alternative løsninger som dette, sier Norheim

Ideen til solcelleanlegget var det Odds daglige leder Einar Håndlykken som fikk. Han koblet på Odds mangeårige samarbeidspartner Skagerak Energi og Kontorbygg AS, som eier deler av bygningsmassen.

- Det startet med en vill idé. Taket lå jo der. Det må kunne brukes til noe, tenkte jeg. Jeg håper dette kan inspirere andre fotballklubber, men lærdommene vil være nyttige for alle med store tak, og de som skal utvikle energisystemet vårt, sier Håndlykken.

Håndlykken har lang fartstid fra miljøbevegelsen og har blant annet vært leder i Miljøstiftelsen Zero. Miljøengasjementet har han tatt med seg inn i sin nye jobb. Siden 2013 har Odd hatt som ambisjon å være Norges mest miljøvennlige klubb og har også gjennomført en rekke andre energi- og klimatiltak.

14 millioner i støtte
Regningen for prosjektet deles mellom Skagerak Energi og Enova. Prosjektet har tidligere fått konseptutredningsstøtte fra Enova slik at aktørene sammen kunne se på mulighetene for og hvordan et slikt prosjekt best kunne rigges. Utredningen viste at dette ville bli et kostbart prosjekt så det var først da Enova nylig ga beskjed om at de ville støtte prosjektet med 14 millioner kroner at Skagerak Energi kunne gå videre med ideen.

- Enova skal bidra til å ta ned risikoen for de som tør å tenke nytt. Smart bruk av fornybar energi er helt avgjørende når vi skal bygge lavutslippssamfunnet. Her går energikonsernet Skagerak Energi gjennom sitt nettselskap Skagerak Nett og Odd sammen og kombinerer et stort solcelleanlegg med et stort energilager som gjør solenergien mer anvendbar. De erfaringene som høstes gjennom dette prosjektet vil være svært interessante for andre som ser på hvordan de kan nyttiggjøre seg av lokal kraftproduksjon. Med sin posisjon både i fotball-Norge og lokalmiljøet vil Odd forhåpentligvis inspirere andre til å tenke nytt og innovativt. Vi er avhengig av at slike aktører går foran på veien mot lavutslippssamfunnet, og stolt over å kunne å ta del i dette prosjektet, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.