Færre ledige i bygg og anlegg

Fredag la NAV frem arbeidsledighetstallene for februar. Disse viser at nedgangen i arbeidsledigheten i Norge fortsetter nedover - og det er en relativt stor nedgang innen bygg og anlegg

Oversikten over hele arbeidsstyrken i Norge viser at antallet personer som er registrert som helt ledige gikk ned med 500 personer i februar (sesongjusterte tall). Dette medfører at ledigheten har gått ned fra 3,1 prosent av arbeidsstyrken til 2,5 prosent fra februar i 2017 til februar 2018. Det skal nå være 69.800 helt arbeidsledige i tallene fra NAV. Dette er 18 prosent færre enn i fjor. Dermed har det nå vært en tendens med en synkende ledighet i Norge over mange måneder.

Gledelig er det selvsagt at bygg og anlegg er blant sektorene hvor arbeidsledigheten har falt mest. Ifølge tallene til NAV er nå 8.771 personer helt ledige innen bygg og anlegg. Dette utgjør 4,4 prosent av arbeidsstyrken. I forhold til februar i fjor er det nå 2.306 færre arbeidsledige i bygg og anlegg, noe som tilsvarer en prosentvis nedgang på 21 prosent for samme periode.

Det ser dermed ut til at ledigheten innen byggenæringen har festet seg på et lavere nivå enn på lang tid. Informasjonen vi får inn til redaksjonen fra markedet tyder også på at aktiviteten er jevnt høy over store deler av landet, også nå i en av de mest værtøffe vintrene vi har sett på lang tid.

Anleggsmarkedet holder seg definitivt høyt, og det vil det også gjøre i lang tid fremover. Boligmarkedet har det vært noe mer usikkerhet rundt, men mye tyder på at aktiviteten fortsatt jevnt over er høy – så får vi se i hvor stor grad salgsnedgangen innen nyboligmarkedet vil påvirke igangsettingen i månedene fremover – som igjen vil kunne få innvirkning på antall sysselsatte i denne delen av næringen. Næringsbygg og rehabilitering ser ut til å holde en jevnt høy kurs – noe som befester en positiv utvikling for aktiviteten i hele byggenæringen.