Mot innspurt i viktig innleiedebatt

15. mars blir en viktig dato for byggenæringen. Da skal Stortinget debattere regelverket rundt bruken av innleie fra bemanningsfirmaer i Norge.

Gjennom flere måneder har det vært mye diskusjon rundt bruken av innleie i den norske byggenæringen – og en rekke politikere har nå kastet seg inn i debatten – og tar til orde for en innsnevring i adgangen til å bruke innleid arbeidskraft.

Dette har sin bakgrunn i at innleide arbeidere er blitt stadig mer benyttet blant flere aktører i næringen – og ikke minst har vi sett dette på det sentrale østlandsområdet. Det har fått både flere organisasjoner og politikerne til å reagere ettersom det pekes på at bruken av innleide arbeidere langt overstiger intensjonen rundt å åpne opp for muligheten til å ta i bruk denne arbeidskraften. I utgangspunktet var det i stor grad tenkt at innleie skulle være et alternativ til midlertidige ansettelser – men ikke som erstatning for faste ansettelser.

Som kjent har flere partier på Stortinget gjennom ulike representantforslag fra Rødt, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet tatt til orde for reguleringer av bemanningsbransjen. Noen ønsker å forby bruk av innleie totalt over hele landet, mens andre peker på at man trenger et forbud på deler av Østlandet eventuelt for en tidsbestemt periode. Nylig ble det gjennomført en høring i Arbeids- og sosialkomitéen rundt saken. Komitéen skal nå bruke tiden frem til 1. mars for å avgi sin innstilling og det er lagt opp til debatt om saken i Stortinget 15. mars.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er saksordfører for behandlingen rundt beskrivelsen av denne saken i Arbeids- og sosialkomiteen, og på Buskeruds SPs årsmøte lørdag lanserte Lundteigen et nytt forslag til lovendringer rundt bruken av innleie. Han har vært i tett dialog med både Fellesforbundet og BNL rundt utformingen av forslaget – og håper nå på støtte fra opposisjonspartiene i komiteen rundt forslaget, og ikke minst at de kan få med seg Kristelig Folkeparti på laget når dette sakskomplekset skal opp til behandling i Stortinget 15. mars. Nettopp hvilken side KrF lander på i denne saken vil få stor betydning ettersom de sitter på vippen. Dermed kjempes det nå om å få med seg KrF på sin side – deres stemmer kan få avgjørende betydning rundt hvordan bruken av innleie skal defineres i lovverket i tiden fremover – og hvordan bemanningsbyråenes rolle i byggenæringen vil bli. KrF er ikke representert i Arbeids- og sosialkomiteen, så det skal bli spennende å se hvordan de vil håndtere denne saken.

Det er flere hensyn å ta i en slik sak – men vi har tidligere uttalt at et forbud mot bruken av innleie ikke er veien å gå. Man må få på plass en tolkning av regelverket rundt bruken av innleie som i større grad enn i dag sikrer at bruken av innleie ikke erstatter fast ansatte. Fast ansatte må være hovedregelen i det norske arbeidslivet. Det er flere av punktene i Lundteigens forslag man bør diskutere nærmere – og det er nok momenter her store deler av de ulike partiene og organisasjonene kan enses om. Man gjør flere justeringer i regelverket, samtidig som det fortsatt skal bli mulig å benytte seg av innleide ressurser for å kunne ta unna toppene – uten av dette går utover det organiserte arbeidslivet.