Professor Bjørn Andersen ved Institutt for maskinteknikk og produksjon, NTNU. Han er også senterleder for Prosjekt Norge.

Etablerer Nordic 10-10: – Norske prosjekter er ikke i verdenstoppen i prosjektgjennomføringen

Etter at prestasjonsmålingsverktøyet CII 10-10 har blitt testet ut i 25 bedrifter de siste 2,5 årene, etableres nå medlemsforeningen Nordic 10-10. Verktøyet kan måle prestasjoner i prosjektgjennomføringen. Norge er lang ifra best i verden.

Prestasjonsmålingsverktøyet kan bli viktig for virksomheter i Norge som nå møter stadig hardere internasjonal konkurranse i Norge, eller for virksomheter som ønsker å ta markedsandeler i utlandet.

Norge midt på treet

– Det er en farlig strategi å lukke øynene og si at det er en nasjonalt marked i Norge og at byggenæringen ikke trenger å forbedre seg. Vi har gjennomført en analyse for å se hvordan de norske prosjektene skiller seg ut internasjonalt. I Norge tror vi kanskje vi er flinke på prosjektgjennomføring og er langt fremme på samarbeid på tvers av verdikjeden, men det slår ikke ut i våre målinger. Vi må nok jekke oss litt ned, sier Bjørn Andersen, professor ved Institutt for maskinteknikk, NTNU og senterleder for Prosjekt Norge.

Han opplyser at de norske prosjektene er midt på treet internasjonalt.

– Men vi sikrer oss enkelte pallplasseringer, legger han til.

Verktøy for forbedringsarbeid

Andersen forteller at 25 virksomheter i byggenæringen har testet ut prestasjonsmålingsverktøyet CII 10-10 de siste par årene. Verktøyet har blitt blinket ut av Bygg21 som et verktøy for å bidra til å bedre produktiviteten i byggenæringen i Norge.

– CII 10-10 er et utmerket verktøy for å drive forbedringsarbeid både i prosjekter, bedrifter og hele bransjer i byggenæringen, sier Andersen.

Etablerer medlemseid forening

28. februar etableres den medlemseide foreningen Nordic 10-10. BNL vil stå for den formelle etableringen, mens administrasjonene av foreningen vil skje fra NTNU. Det er en ambisjon at Nordic 10-10 skal bli en organisasjon for alle de nordiske landene.

– Hva er revolusjonerende med CII 10-10?

– Dette er et verktøy som måler prosessene i detaljene som gjennomføres i byggeprosjekter. Virksomhetene som har tatt det aktivt i bruk i prosjekter, kan gjøre mange gode analyser og se hvor det eventuelt svikter i prosjektgjennomføringen. Man får også en internasjonal benchmarking mot sammenliknbare prosjekter andre steder i verden, sier han.

Vil løfte byggenæringen

Construction Industry Institute (CII) driftes av Universitetet i Austin i Texas, og benyttes blant annet i USA, Canada, Brasil. Sør-Afrika, Sør-Korea og Singapore. Nå står Norge og Finland for tur.

– Hva er potensialet for forbedring i norsk byggenæring gjennom arbeid med dette verktøyet?

– Vi ser at forskjellene i score for viktige faktorer mellom de beste og gjennomsnittet blant de norske prosjektene er betydelig. Hvis vi klarer å løfte alle til gjennomsnittet, er det mye å hente på presisjonsnivået, gjennomføringstid, kvalitet på leveranser og tillitnivået i byggenæringen, mener Andersen.

Målet på sikt er at Nordic 10-10 får nok medlemmer til at verktøyet kan brukes bredt i byggenæringen og dermed gi et løft til hele bransjen.

– Foreløpig er det større og tonegivende aktører i byggenæringen som har testet det ut, og først og fremst ambisiøse byggherrer, entreprenører, rådgivere og arkitekter. Vi må være ærlige på at vi sliter litt med å få med det neste sjiktet, men det vil selvsagt åpent for alle som ønsker å bli medlem også etter at foreningen er etablert, sier han.

– Hvilke effekter ser man av CII 10-10 internasjonalt?

– Internasjonalt fortsetter virksomhetene å bruke verktøyet fordi det gir resultater. De opplever at det gir en direkte diagnose på hvilke områder man må bli bedre og hvilken praksis man må implementere for å løfte seg, sier Andersen.

Fakta CII 10-10:

CII 10-10 er et kunnskapsbasert verktøy som redegjør for hvordan prosjektet presterer på ti innsatsområder: Planlegging, organisering, ledelse, styring, effektivitet, HR-ressurser, kvalitet, miljø, verdikjedens samvirke og sikkerhet.

Hvert prosjekt legger inn egne data. Deretter får hver enkelt deltaker umiddelbart vite hvordan de scorer opp imot sammenlignbare prosjekter. Svart på hvitt får de se hvilke felt de henger etter på.