Sjefsrådgiver Tor Helge Dokka i Skanska Teknikk har stor tro på naturlig klimatisering av bygg.

Forskningsprosjekt om naturlig klimatisering av bygg

Skanska leder prosjektet Naturligvis, der målet er å utvikle nye konsepter for naturlig klimatisering av bygg.

– Gjennom Naturligvis har vi utviklet nye konsepter for naturlig klimatisering av bygg, der essensen er å bruke gratis energi til å klimatisere bygget, som for eksempel dagslys, naturlig ventilasjon og bygningsutspring som naturlig solavskjerming. Prosjektet dreier seg om å bruke passive bygningsmessige tiltak i stedet for aktive tekniske installasjoner, sier sjefsrådgiver i Skanska Teknikk, Tor Helge Dokka til Byggeindustrien.

Pilotprosjekter

Dokka var en av foredragsholderne under seminaret Naturligvis som ble arrangert av Futurebuilt i Litteraturhuset i Oslo mandag formiddag. To pilotprosjekter står nå klare (Powerhouse Montessori i Drøbak samt, House Zero ved Boston (i samarbeid med Harvard University).

– Vi har også vært på studietur til Lustenau i Østerrike, og sett på prosjektet 2226, som er et bygg uten oppvarmings- kjøle- eller ventilasjonsanlegg. Ut fra dette studiebesøket ønsket Avantor å realisere et lignende bygg i Nydalen i Oslo. Prosjektet Nydalen Vy er et forsøk på å oppnå noe av det samme i Norge med norsk klima, norske byggeregler og norske byggkonstruksjoner. Men reglene rundt akustikk i Norge er veldig vanskelig å realisere med et tilsvarende bygg som 2226. Derfor har vi utviklet blant annet akustiske rur og andre elementer for å bedre akustikken, samtidig som man oppnår varmelagrede overflater. Vi har videreutviklet helt nye løsninger for å unngå trekkproblemer i bygget, sier Dokka.

Mange samarbeidspartnere

I tillegg til Skanska, er disse partnerne med på Naturligvis-prosjektet: Snøhetta, Sintef Byggforsk, Futurebuilt, Avantor, Lindab, AJL, Rockfon, Acusto, Unicon, Brekke & Strand, Fokus Rådgivning, Opak, WindowMaster og Erichsen & Horgen. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

– Målsettingen vår er at vi skal greie å utvikle minimum den samme komforten og inneklima som i et konvensjonelt bygg, og samtidig oppnå en bedre brukerstyring av byggene, sier Dokka.

Han innrømmer at målene er svært ambisiøse, men ambisjonene mener han skal la seg gjennomføre.

– Vi er så sikre som vi kan være så langt i prosjektet på at vi kan utvikle naturlig ventilasjon i et moderne kontorbygg. Vi har kjørt mange avanserte simuleringer, laboratorietester og felttester som gir oss gode svar, sier Dokka.