Illustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: Snøhetta

Snøhetta-tegnede Svart blir verdens første Powerhouse-hotell

Svart blir verdens første energipositive hotell og det første bygget som bygges etter Powerhouse-standarden nord for Polarsirkelen.

Det skriver arkitekt Snøhetta i en pressemelding mandag.

Hotellet vil, ifølge pressemeldingen, ha et årlig energibehov som er 85 prosent lavere enn et moderne hotell, og skal også produsere sin egen energi.

Naturlig skjønnhet

I samarbeid med Arctic Adventure of Norway, Asplan Viak og Skanska har Snøhetta designet Svart, verdens første Powerhouse-hotell, ved brearmen av Svartisen nasjonalpark i Meløy Kommune i Nordland.

– Å bygge i et så dyrebart miljø som det vi finner på Svartisen, kommer med noen helt klare krav til oss som arkitekter. Vi må ta vare på den naturlige skjønnheten til området og verne om flora og fauna. Det er ekstremt viktig for oss at Svart etterlater et minimalt fottrykk i den rene nordnorske naturen. Å skape et energipositivt hotell, med en tilhørende skånsom drift, har vært helt avgjørende for å for å skape en turistattraksjon med fokus på bærekraft og respekt for de sjeldne planteartene, det rene brevannet og den blå breisen i det unike nærmiljøet rundt hotellet, sier grunnlegger og partner i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen, i pressemeldingen.

I vannet

Den sirkulære bygningskroppen til Svart strekker seg fra strandkanten ved foten av Almlifjellet og ut i Holandsfjorden. Formen gir panoramautsikt mot fjorden, og konstruksjonen er inspirert av byggeskikker som brukes ved oppføring av rorbu og fiskehjell.

Naturen rundt hotellet kan kun nås ved båt, og det planlegges en energinøytral transportbåt som skal gå mellom Bodø og Svartisen.

For å nå Powerhouse-standarden har arkitektene gjort mange grep. Det har blitt gjort møysommelig kartlegging av hvordan sollyset sekvensielt treffer tomten gjennom året for å optimalisere innhøsting av naturlig energi. Funnet har vært avgjørende for utformingen, og alt fra hotellrom, restauranter og fellesterrasser er strategisk plassert slik for å utnytte solenergien optimalt gjennom døgnet og sesongene. Taket er dekket av lokalt produserte solcellepaneler som er utviklet ved hjelp av vannkraft.