Forskere hevder de kan gjøre tre sterkere enn stål

Et kjemisk bad, trykk og høy temperatur kan gjøre tre like sterkt som – og sterkere enn – stål.

Det skriver vitenskapsmagasinet Nature i en artikkel på sine nettsider denne uken.

– Dette er en ny kategori av materialer som har stort potensial, sier forsker og medforfatter av en ny studie om det forsterkede trematerialet Li Teng fra University of Maryland.

Li og kollegene la først en blokk av tre i et bad av natriumhydroksid og natriumsulfitt i syv timer. Dette etterlot cellulosen i treet mer eller mindre intakt, men fjernet enkelte andre ingredienser, som lignin, i en prosess svært lik den som brukes i kjemisk papirproduksjon.

Deretter ble treblokken presset sammen i én dag i 100 graders varme. Dette etterlot en planke som var én femtedel av den opprinnelige blokkens tykkelse, men med 11,5 ganger den opprinnelige blokkens styrke, skriver Nature.

Testet styrken

Undersøkelser i mikroskop viste i ettertid at prosessen hadde knust celluloserørene i treet sammen, slik at de vikler seg inn i og låser seg til hverandre.

Styrketester av det nye materialet ble gjort med en luftpistol vanligvis brukt for å teste militære kjøretøy. En tre millimeter tykk plate av det sammenpressede treet viste seg å være i stand til å stoppe n 46 gram tung kule med en hastighet på 30 meter i sekundet.

– Dette er mye langsommere enn en kule reiser, men det er sammenlignbart med farten til en bil like før en kollisjon, påpeker Hu Liangbing fra University of Maryland.

Ser potensial

Ikke alle er imponerte over resultatene, skriver Nature i artikkelen. Fred Kamke ved Oregon State University påpeker at behandling av tre med harpiks kan føre til en lignende styrking for lavere kostnad enn syv timer i kjemisk bad og én dag med trykk og varme.

Michaela Eder ved Max Planck Institute of Colloids and Interfaces i Potsdam i Tyskland mener det er åpenbart at komprimering av treet vil føre til en styrking.

– Jeg ser mye potensial i denne retningen, påpeker Eder.