Viktig frist nærmer seg

1. mars går fristen ut for å søke på yrkesfag. Blir 2018 året da yrkesfagene virkelig får gjennomslag?

Gjennom mange år har landets ungdom dessverre i stadig større grad valgt bort en yrkesfaglig studieretning til fordel for andre utdanningsveier. Det betyr at rekrutteringen av kvalifisert arbeidskraft inn mot byggenæringens aktører har falt. Ikke minst merker man dette i de store byene – hvor frafallet har vært størst. Dette illustrerer hvordan utdanningsvalg i stor grad preges av samfunnsutviklingen, der omgivelsene i en lengre periode har oppfordret til å ta en høyere akademisk utdannelse i stedet for å lære seg et håndverksfag. Dette gjelder i stor grad for hele landet, men vi ser forskjeller mellom by og land – og man ser faktisk også forskjeller innad i byene. I Oslo vest utdannes det langt færre fagarbeiderne enn i Oslo øst.

Heldigvis ser vi nå en bevegelse i det som har vært en negativ trend over flere år. Interessen for yrkesfagene øker, noe som viser at satsingen på å få flere til å ta en slik utdanningsvei virker. Ekstra viktig blir det da at bedriftene tar imot de som ønsker en plass innen denne næringen. Det er derfor hyggelig å konstatere at veldig mange yrkesfagelever har fått læreplass for 2018. Totalt søkte 5.229 yrkesfagelever om læreplass innen bygg og anleggsteknikk – og hele 83 prosent av disse fikk innvilget ønsket sitt. Det er en kraftig økning i forhold til året før.

I siste utgave av Byggeindustrien forteller vi blant annet om Rahmat Mahaseli og Mohammed Abdullah som skaffet seg lærekontrakt med AF Anlegg allerede i sitt første skoleår på bygg- og anleggsteknikk. Slike eksempler viser til fulle at næringens aktører omfavner de unge og flinke som ønsker å satse innen bygg og anlegg. Nettopp det å ha egne lærlinger vil bli meget viktig for selskapene som ønsker å ta jobb for de offentlige oppdragsgiverne i tiden fremover. Stadig strengere krav medfører at interessen rundt kompetente lærlinger vil være rekordstor – så et valg inn mot denne utdanningsretningen vil kunne være veien mot en sikker og godt betalt jobb for mange unge skolelever i årene fremover.

Det er nå viktig at det gode arbeidet med å sikre flere til å gå yrkesfaglige utdanningsretninger fortsetter med uforminsket styrke. Samfunnet rundt oss har også i stadig større grad fått med seg viktigheten av at vi trenger både høyt utdannede akademikere og dyktige håndverkere - noe som også er med på å snu innstillingen samfunnet har rundt den yrkesfaglige utdanningen. Det gir nå mer status å satse på yrkesfag enn for bare et par år siden – og da har man klart å ta noen viktige og nødvendige skritt i riktig retning. Derfor har vi god tro på at 2018, som er utropt til «Yrkesfagenes år», kan være året da interessen rundt yrkesfagene virkelig blomstrer opp igjen.