Hardanger Brygge

<p>Ill. Abo Plan & Arkitektur/Arq6.com</p>

I sjøkanten i Norheimsund i Hardanger har Leigland Bygg AS ført opp et nytt bygg med 33 leiligheter.

Fakta

Sted: Norheimsund

Prosjekttype: Nybygg, leiligheter

Salgssum: 122 millioner kroner

Bruttoareal: 3.200 kvadratmeter

Tiltakshaver: Hardanger Brygge Utvikling

Totalentreprenør: Leigland Bygg

Arkitekt: Abo Plan & Arkitektur

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Kjosås Maskin l Ferdigbetong: Fusa Betongindustri l Vinduer og balkongdører: INWIDO Norway l Innerdører: Bygg 1 Produkter l Andre dører: Neumann Bygg l Maler: Malermester Alf Hjelle & Sønn l Gulv: Leigland Bygg l Flislegger: Fyllingen Flis og Mur l Rørlegger: Kåre Neteland l Elektro: Fusa Elektro l Ventilasjon: FBT Ventilasjon l Kjøkken og garderobe: Norema Kjøkkenstudio Bergen

Tiltakshaver er Hardanger Brygge Utvikling AS, som er eid med 50 prosent hver av Leigland Bygg og Hardanger Brygge AS. Bygget er tegnet av Abo Plan og Arkitektur AS, og Leigland Bygg har ført opp bygget i en totalentreprise.

Bygget har fire etasjer og et samlet areal på 3.200 kvadratmeter. Samlet salgssum for leilighetene er 122 millioner kroner. Grunnarbeidene startet i august 2016, og bygget ble overlevert 22. desember i fjor.

33 leiligheter

Leilighetene har to, tre eller fire rom, og er fra 52,9 til 125,9 kvadratmeter BRA.

– Standarden er høy, og kjøperne hadde tilvalgsmuligheter, sier prosjektleder Arvid Johnsen i Leigland Bygg.

Solforholdene beskrives som gode, og alle leilighetene har minst en balkong eller terrasse. Alle leilighetene har universell utforming.

På utsiden av bygget er det en offentlig tilgjengelig havnepromenade, lekeplass, badestrand og trapp av 10-15 centimeter tykke skiferheller. Småbåthavn i forkant av bygget er under prosjektering. Alle leilighetene har egen biloppstillingsplass i et parkeringshus i bakkant av bygget (med mulighet for å kjøpe ekstra plasser). Norheimsund sentrum ligger et par minutters spasertur fra Hardanger Brygge.

Sjøutsikt

Sivilarkitekt Alice Bigom i ABO Plan og Arkitektur forteller at intensjonen med prosjektet har vært å skape en bebyggelse som står i stil med den unike beliggenheten ved Hardangerfjorden.

– Bebyggelsen er første byggetrinn av to, og det ferdige anlegget vil fremstå som et kompakt anlegg i ett parkområde som binder den offentlig park og badestrand mot nord sammen med den nye plassen og lagunen mot sør. All parkering er lagt i anlegg som er skjult av boligbebyggelsen. Organiseringen av boenhetene er styrt av en intensjon om at alle skal ha sjøutsikt. Dette har tilført mye bevegelse i fasaden, og gitt bebyggelsen en egen identitet som skal videreføres i byggetrinn 2 hvor også alle boenheter er orientert mot sjøutsikt. Fasaden er hovedsakelig utført med vedlikeholdsfrie overflater kombinert med felt av kledning av høy kvalitet. Farger er harmonisk satt sammen og tilpasset omgivelsene. Jeg ser frem til at anlegget står ferdig, og tror dette er ett viktig tilskudd i ett boligmarked som i hovedsak består av eneboliger, sier Bigom.

Tomten består av sprengsteinsmasser på utfylt sjøbunn. Bygget står på 49 betongfylte stålrørspeler som er fra 16 til 24 meter lange. Oppå pelene ligger det et rutenett som er fylt opp med steinmasser slik at bygget ikke siger sideveis. Parkeringshuset har en bunnplate av 40 centimeter tykk betong. Den skal hindre bygget i å flyte opp og stabilisere resten av byggeriet. Heisgruber er støpt vanntett.

Bygget er tilnærmet rektangulært. Bærekonstruksjonen består av plasstøpt betong og stålsøyler. Taket bæres av flatliggende q-dekker og er isolert og tekket. Fasadene er kledd med royalimpregnert trekledning og hvit, brun og rød platekledning. Alle terrasser har glassrekkverk. Leilighetene har parkett og flis på gulv og plassbygde bad. Det er kombinasjon av betonghimling og nedsenkete gipshimlinger i leilighetene, og systemhimlinger i korridorer og fellesareal.

Det er brukt 2.650 kubikkmeter ferdigbetong i prosjektet, og den største enkeltstøpen var på 225 kubikkmeter. Fusa Ferdigbetong AS har levert ferdigbetongen. Bygget har i snitt 35 centimeter isolasjon i taket og 25 centimeter i ytterveggene. Vinduene har en U-verdi på 1,0.

Varmepumpe i hver leilighet

Hardanger Brygge er prosjektert og ført opp etter TEK10, og det er en Nibe varmepumpe i hver leilighet, noe som reduserer felleskostnadene. Kjøperne kan få støtte fra Enova. Alle kjøpere har valgt vannbåren gulvvarme i stedet for radiator i stue/kjøkken. Badene har elektriske varmekabler. Alle leilighetene har boligsprinkling og balansert ventilasjon med varmegjenvinning via varmepumpe.


Flere prosjekter