Illustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterIllustrasjon: Arcassa ArkitekterMartin Mæland (fra venstre), Christian Olsvik og Lars Næss i Fjellhamar Bruk Eiendom.

Bransjeveteraner utvikler 1.500 boliger på industritomt i Lørenskog

Icopals industritomt i Lørenskog skal nå transformeres til et stort og Enova-støttet boligfelt. Boliger og næring til en verdi på rundt syv milliarder skal blåse nytt liv i Fjellhamar.

Martin Mæland (fra venstre), Christian Olsvik og Lars Næss i Fjellhamar Bruk Eiendom.

Det er mange tiår med bransjeerfaring samlet i førersetet på eiendomsutvikler Fjellhamar Bruk Eiendom AS. Styreleder Martin Mæland har som OBOS-konsernsjef gjennom mer enn 30 år vært med på noen boligutviklingsprosjekter før, og tidligere konserndirektør i Icopal, Lars Næss, har svært god kjennskap til den 125 mål store tomten rundt Icopals hovedlager på Fjellhamar.

Da Byggeindustiren snakket med Næss om Icopals tomtesalg i 2012, regnet man med å få satt spaden i jorda i løpet av to år. Han vedgår at store prosjekter også tar litt tid å hale i land.

– Hvis vi hadde gått mer beskjedent ut fra starten av, hadde det kanskje gått fortere, men en så stor sak som dette tar tid, sier han til Byggeindustrien.

Den lange prosessen med regulering av området gjorde at lånene som utvikler Fjellhamar Utvikling hadde tatt opp, rakk å forfalle før prosjektet kom i gang. Styreleder Næss trakk seg ut av styret i 2016, og Fjellhamar Utvikling fikk økonomiske problemer. Investeringsbank Arctic Securities gikk inn og tok over prosjektet, og tilbød Martin Mæland jobben som styreleder.

Mæland ville ha med seg tidligere styreleder Lars Næss som nestleder og tidligere prosjektleder i Fjellhamar Utvikling, Christian Olsvik, som daglig leder.

– Nå har vi 26 aksjonærer i Fjellhamar Bruk, og mange av dem har tung erfaring fra eiendomsbransjen, forteller Mæland.

– Det er svært erfarne folk som har tro på dette, supplerer Næss.

Minst utnyttelse

Link Arkitektur hadde vært med på prosjektet fra starten av, men like før sommeren 2016 arrangerte eiendomsselskapet Fjellhamar Bruk en ny arkitekturkonkurranse etter lange prosesser med innspill fra kommunepolitikere, naboer, skole, idrett og kultur.

Da fristen gikk ut like etter sommeren, hadde både Link, LPO, MAD og Arcasa arkitekter levert sine forslag. Vinner av konkurransen ble Arcassa Arkitekter.

– Det som er spesielt her, er at vinneren ble det forslaget med minst utnyttelse, påpeker Martin Mæland.

I vinnerforslaget fra Arcasa er det et bruttoareal på til sammen 157.800 kvadratmeter. Utviklerne regner med at verdien på den samlede bygningsmassen vil ligge på rundt syv milliarder kroner.

Spaden i jorda

Fjellhamar Bruk har avtale med Lørenskog kommune om at eiendomsutviklerne skal stå for områderegulering. En viktig avklaring for området er plassering av ny barneskole i området. Her har Lørenskog kommune varslet oppstart av detaljregulering med ambisjoner om åpning til skolestart 2021. De første boligene skal da etter planen også ferdigstilles.

– Kommunen har ikke en gang kjøpt tomten, så de har ikke god tid, påpeker Lars Næss.

Byggestart på både skolen og de første boligene blir senest i 2020 hvis Lørenskog skal komme i mål med skoleplanene. Utviklingen av området deretter kommer til å gå over minst ti år, mener Martin Mæland.

– Da har vi lagt opp til rekkehus langs Marcus Thranes vei og villastrøket på andre siden, og blokkbebyggelse inne på området. Her blir det varierte bygg både i uttrykk og høyde, med mellom fire og åtte etasjer, forteller han.

I tillegg planlegges en flerbrukshall i nærheten av nye Fjellhamar barneskole og et tolv etasjer høyt signalbygg for næring på Fjellhamar stasjon. I denne delen av utviklingsområdet legges det også opp til mer næring, spesielt på bakkeplan.

State of the art

I tillegg til knutepunktsfortetting har Mæland og co høye miljøambisjoner for den kommende bebyggelsen. Enova har gitt omtrent halvparten av prosjektkostnadene på rundt to millioner kroner i støtte, og Mæland og kollegene har fått taletid på Enova-konferansen i Trondheim i slutten av januar for å fortelle om hva man kan få til når et helt nabolag utvikles fra bunnen av.

– Vi ser for oss grønne bygg, kanskje med mye tre, og state of the art på miljø, sier Mæland.

Det nye nabolaget er også planlagt med store grøntområder og tilrettelagt for fotgjengere, med maksimum fem minutter å gå til togstasjonen.

– Veien videre nå blir at vi får en politisk prinsippavklaring fra Lørenskog kommune. Dette håper vi på i løpet av mars måned. Med det som underlag, håper vi å få på plass første planforslag til sommeren, forteller daglig leder Christian Olsvik i Fjellhamar Bruk Eiendom.