Foto: Statsbygg

Svalbard blir varmere og våtere - får konsekvenser for eksisterende bygninger og konstruksjoner

Klimaet er i endring, og på Svalbard endrer det seg kanskje raskere enn noe annet sted på kloden. Et varmere og våtere klima vil få konsekvenser for eksisterende bygninger og konstruksjoner, og for hvordan nybygg bør fundamenteres i framtiden.

For å være føre var, har Statsbygg gjennomført et forskningsprosjekt som vurderer fremtidige klimaendringene på Svalbard, og endringenes betydning for bygging og eiendomsforvaltning. 

- Selv i best tenkelig tilfelle er konklusjonen klar: Klimaet på Svalbard vil bli varmere og våtere fram mot år 2100, heter det i en melding fra Statsbygg.

Undersøkelsene tar utgangspunkt i observert temperatur og nedbør de siste år og simulerer forventet klimaendring fram mot 2100. På årsbasis kan temperaturen på Svalbard i verste fall øke fra gjennomsnittlige -5,9 til 3,3 grader, mens nedbøren i samme periode kan øke med 40 prosent.

Hovedprinsippet for bygging i permafrostområder er å unngå oppvarming og tining av permafrost. Metodene som benyttes er å løfte byggene opp fra bakken, enten på betongfundamenter eller på peler. For bygg som er spesielt følsomme for setningsskader, eller hvor det ønskes lang levetid, benyttes kunstig kjøling av grunnen. Klimaendringene vil føre til økt temperatur i grunnen, mindre permafrost, dårligere bæreevne og økte setningshastigheter.

I fremtiden anbefaler rapportene blant annet å øke pelelengder og diameteren på disse. Trepeler bør unngås, og i stål- eller betongpeler bør det legges inn mulighet for fremtidig kjøling. For bygninger med krav til lang levetid vil aktiv kjøling av grunnen kunne være aktuelt, men dette vil kreve kontinuerlig energitilførsel og mye vedlikehold. Der det er tynnere lag med løsmasser, anbefales masseutskifting med fryse-/tinestabile masser, eventuelt korte peler til berg. Også ved større løsmasser – størrelsesorden 6 til 20+ m bør peling til berg vurderes.

Sålefundamenter vil trolig bli en mer aktuell fundamenteringsmetode ved oppvarming av permafrosten. Fundamentene må plasseres dypt nok til at underkanten blir liggende i permafrosten i hele byggets levetid.

- Resultatene fra forskningsprosjektet vil forhåpentlig være nyttig for alle aktører på Svalbard. Statsbygg vil legge konklusjonene i rapportene til grunn for sin framtidige byggevirksomhet og eiendomsforvaltning på Svalbard, skriver den statlige byggherren.

Forskningsrapportene er utarbeidet av Meteorologisk institutt, Instanes AS og Rambøll.

Her finner du samlerapporten.