Spetalen skole

Julen kom tidlig for de 240 elevene og 50 lærerne som kunne flytte inn i nye Spetalen skole, som Solid Entreprenør har bygget på Saltnes i Råde, i midten av desember.

Fakta

Sted: Saltnes i Råde kommune

Prosjekttype: Skole og flerbrukshall

BTA: 7.500 kvadratmeter

Byggherre: Råde kommune

Totalentreprenør: Solid Entreprenør

Kontraktssum eks. mva.: 115 millioner kroner

Arkitekt: Link arkitektur

LARK: In Situ

Rådgivere: RIB, RIE, RIV, RIG og RIAku: Multiconsult l RIBr: Unionconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Big l Industriparkett: Fredrikstad Parkettsliperi l Systemhimling og modulvegger: Modulvegger Sørlie l Gassfasade og ytterdører: Moss Glass og Fasade l Inventar: ST Skoleinventar l Elektro: GK Elektro l Ståltrapper og rekkverk: Torsnes industriservice l Betongsaging og kjerneboring: Diamantboring l Blikkenslager: Erik Johansson og Solid Entreprenør l Solavskjerming: Lunex l Lås og beslag: Lexow Låsservice l Grunnarbeider og utomhus: BA Anlegg l Stål og betongelementer: Metacon l Flis, maler, taktekking og tak/veggmoduler: Solid Entreprenør l VVS: Borge Rør l Overlys: Bramo l Branngardiner og rullesjalusi: Haby
norske sjalusier l Heis: TKS Heis l Sportsgulv og sportsutstyr: Egas Sport l Vinduer: Gilje Tre l Ytterdører ståldører: Daloc l Styringssystem for lys, varme, sonestyring, ventilasjon og SD-anlegg: SRO l
Byggevarer: Carlsen Fritzøe Sarpsborg l Beleggsarbeider: Smådahl Eduardsen l Branntetting: Firesafe l Skilt og merking: Ringtungruppen l Ventilasjon: GK Inneklima l Kledning: Kebony

Skolen på Saltnes har en historie som strekker seg over 100 år tilbake i tid, men den nye skolen erstatter en skole hvor de eldste delene kan spores tilbake til 50-tallet. Senere har den vært bygget ut trinnvis, med de utfordringer og løsninger det har gitt.

– Den gamle skolen var bygget i tre, fire etapper – med bakker og trapper mellom de forskjellige byggetrinnene. Nå er nesten alt revet, men vi har beholdt den nye delen fra 1996, sier prosjektleder Henrik Alexander Nehrig Jensen i Solid Entreprenør til Byggeindustrien.

Det er Solid som har hatt total-entreprisen på den 7.500 kvadratmeter skolen, som også inneholder en flerbrukshall.

Skal passe inn

Link Arkitektur har tegnet skolen, og sivilarkitekt Nicole Stobbe forklarer litt hvordan de har tenkt.

– Tomten er en naturtomt som ligger i et småhusområde. Det er lagt stor vekt på at bygningsmassen ikke skal være et fremmed element i landskap og omgivelser, forteller hun.

– Dette er løst ved bygge takflater som oppforede luftede tak med fall. Volum på tak gir også rom for tekniske rom. Dette gir også variert gesims på langfasader. Det brukes trekledning på fasaden som samsvarer med natur-omgivelsene. Variasjon i vindus-størrelser og fargebruk på vinduer er elementer for å dempe skala og dimensjoner og til å understreke bygningens funksjon som barneskole, legger arkitekten til.

Hun forteller at sentralområdet og hjertet i skolen er en kulturarena med amfi over to etasjer. Inntil denne kulturarenaen ligger spesialrom med fellesfunksjoner for skolen. Inntil dette knutepunktet ligger det to undervisningsfløyer mot vest. Disse fløyene er i to etasjer. Fløy mot sør inneholder trinn 1-4 med SFO. Fløy mot nord inneholder 5-7 med noen spesialrom. Flerbrukshallen er lagt inntil fløy 5-7 og sentralområdet med kulturarena.

Heiset skolen

Solids prosjektleder forteller om et prosjekt som har gått veldig greit, og hvor det har vært brukt kjente løsninger. Plate på mark, stål og prefabrikkerte hulldekker er nøkkelord.

Utvendig er det stort sett Kebony-kledning med innslag av Formica-plater. I tillegg bryter vinduer i forskjellige høyder og størrelser, og med fargerike karmer, opp trefasaden. Inne går trespiler igjen på mange av veggene, og også de fargerike karmene.

– Vi har fått en utfordring med dårlig kapasitet på slukkevann. Derfor har vi etablert et tankanlegg på 146 kubikkmeter bak flerbrukshallen, som skal forsyne hele skoleområdet, sier Jensen.

– Ellers så har det vært litt utfordrende terreng på tomten. Vi måtte heise skolen 85 centimeter for å få til avrenning, legger han til.

Samarbeid

Selve rivearbeidene av den gamle skolen startet da skoleåret sluttet i 2016. Da hadde Solid allerede satt opp flere brakerigger som skulle huse elver og lærere i byggeperioden.

– Det har vært en byggeplass med tre barnehager på tre sider og en midlertidig skole på den fjerde. Vi har vært strenge på HMS, og har ikke hatt noen uhell. Vi har også holdt på tett inntil naboer og trange gater, men også naboforholdet har gått fint, sier anleggsleder Lars Eljan Olsen i Solid Entreprenør.

Entreprenøren skryter også av samarbeidet innad i prosjektet, og fremhever spesielt byggherren, Råde kommune.

– Byggherren har vært klar på at ikke alle brukerne kan få være med på å ta egne valg, men at det er en felles enighet om ting. Tilbakemeldingen i etterkant fra lærerne har også vært veldig positive, sier Jensen.


Moderne og nytt

Det er liten tvil om at brukerne også har grunn til å være fornøyd. Skolen fremstår som lys og innbydende, og særlig akustikken synes løst på en veldig god måte. For eksempel er klangen i flerbrukshallen særdeles lav og behagelig.

Selve hallen er for øvrig rundt 1.250 kvadratmeter med garderober, treningsrom og egen inngang.

I midten av byggene er hjertet i skolen. En aula og scene som man kommer rett inn til fra skolens hovedinngang. Svært lite av møblement og utstyr fra den gamle skolen har blitt med over i den nye. Til og med den den gamle delen fra 1996 har fått nytt interiør. Også ute er god plass og mange apparater til lek for barn i alle aldre.


Flere prosjekter