Radisson Blu Atlantic Hotel

Etter totalrehabilitering gjennomført av Backe Rogaland og ny møblering kan Radisson Blu Atlantic Hotel igjen bli Stavangers ledende hotell.

Fakta

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Totalrehabilitering hotell

Totalkostnad uten merverdiavgift: 465 millioner kroner

Backe Rogalands kontraktssum u/mva: 350 millioner kroner

Bruttoareal: 25.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: KLP Eiendom

Byggherreombud: Bygg-Kon

Totalentreprenør: Backe Rogaland

Teknisk totalprosjektering: NIRAS

Arkitekt: Link Arkitektur

Rådgivere: Byggeteknikk, brannteknikk, akustikk, bygningsfysikk, vegplanlegging, bergteknikk, miljøgeologi og BREEAM
AP: Multiconsult | VVS: Errive (for byggherre) | Sprinkler: Aktiv Sprinkler 

Underentreprenører og leverandører:| Grunnarbeider:
T. Stangeland Maskin | Betongarbeid: Backe Rogaland | Ferdigbetong: Sola Betong | Betongelementer: Spenncon | Betongsaging/kjerneboring: Kais Betongsaging | Stålarbeid: Stålteknikk | Taktekking: Sandnes Tak | Vinduer og aludører: Rubicon | Innerdører av tre: Swedoor | Ståldører: Portteknikk | Blikkenslager: Lie Blikk | Trapper og rekkverk: Trappeteknikk | Dusjvegger: Duscholux Norge | Veggplater: SIAS Contract | Trapp og rekkverk: Riska Sveis | Elektro Automasjon | Kjøle- og fryserom: Jæren Kulde | Ledesystem rømningsveier: Prolink International | Tømrer: Totalbygg | Maler: Lund & Vaaland | Tynnavretting, maling, gulvbelegg og parkett: Thorstein Lund | Murer: Murmester Myhre | Heiser: Reber Schindler | Branntetting: Firesafe | Lås og beslag: Optimera Sikring & Lås | Maskinutleie, tårnkran og alimak: BAS | Byggevarer: Byggmax 

I 75 år har Radisson Blu Atlantic Hotel vært Stavangers største hotell. Det åpnet 13. mai 1952 (som Hotel Atlantic) og hadde da 105 rom. I 1968 ble fire nye etasjer bygget på og i 1980 ble St Olavs fløyen ferdigstilt. Etter rehabilitering har hotellet nå 365 rom og et areal på 25.000 kvadratmeter fordelt på 13 etasjer.

465 millioner kroner

Backe Rogaland har gjennomført rehabiliteringen i en totalentreprise. Tiltakshaver er KLP Eiendom, mens Rezidor er leietaker. LINK arkitektur har hatt oppdrag som arkitekt, landskapsarkitekt og interiørarkitekt.

Backe Rogalands kontraktssum er 350 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Totalkostnaden er 465 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Byggearbeidene startet 25. september i 2016, og siste deloverlevering skjedde 15. november i 2017.

Prosjektleder Steinar Gysland i Backe Rogaland forteller at hotellbygget er strippet til betongen og bygget opp igjen. 12. etasje er revet og bygget opp igjen. Alle tekniske installasjoner er nye. Radisson Blu Atlantic Hotel har nå 364 rom, inkludert seks suiter. En duplex-suite er helt ny, mens de andre fem suitene er renoverte.

Startet på toppen

Gysland sier at rivning og bygging skjedde samtidig og at det var krevende.

– Vi startet på toppen og jobbet oss nedover. 24. april 2017 overleverte vi 13. etasje. Fra da av overleverte vi en etasje med hotellrom hver 14. dag. Totalt har vi hatt 60 deloverleveringer. Beliggenhet midt i Stavanger sentrum og liten riggplass har vært utfordrende, påpeker Gysland.

Før Backe Rogaland kunne starte sitt arbeid ble hotellet sanert for asbest.

Lean

Ifølge Gysland ble hele prosjektet planlagt i Lean.

– Vi har Lean-planlagt hele prosjektet, noe som ga oss et system der alle viste hvor de var. Det var satt av tid til hver aktivitet. Alle firmaer visste når de skulle begynne og når de skulle være ferdige. På grunn av liten riggplass ble materialer til hotellrommene levert kvelden før de skulle brukes, sier Gysland.

Tre milepeler

Han sier at det var tre milepeler i arbeidet.

– De var ferdig revet, ferdig støpt gulv på rommene og overleveringsperioden. Støpning burde være ferdig en måned før overlevering slik at vi har kontroll på byggeplassen. Mye uforutsett ga oss store utfordringer. Noen steder har vi funnet opptil fire himlinger over hverandre med tekniske føringer. Vi har også funnet seks lag med fliser på de verste plassene. Likevel har alle datoer vi oppga i august 2016 holdt. Høyden på bygget var også krevende. Vi har hatt to utvendige heiser, en Alimak og en tårnkran med 60 meter utlegg på byggeplassen, sier Gysland.

Han forteller at kort byggetid kombinert med prosjektering og bygging parallelt har vært tøft.

– Siste tegning for tekniske fag kom 25. september. Sett i ettertid så skulle vi nok vært strengere med prosjekterende, legger han til.

Han sier at Backe Rogaland har fått økt kompetanse på Lean i rehabiliteringsprosjekter, på å styre og planlegge i Lean og på store prosjekter generelt gjennom rehabiliteringen av Radisson Blu Atlantic Hotel.


2.200 personer innom

Etter rivning ble alle avløp og føringsveier tettet, gulvet i restauranten ble senket en meter, trippelheisene ble senket med to meter og resepsjonen og hovedinngangen ble flyttet sørover.

Hotellet har tre hoveddeler; Atlantic-blokken, St Olavs blokken og et mellombygg som rommer trappe- og heishus. Atlantic-blokken er ført opp i plasstøpt betong og har sto-puss på fasaden. St Olavs blokken har bærekonstruksjon i plasstøpt betong og påhengte fasadeelementer med singel ytterst. Trappe- og heishuset har glassfasader. Den nye resepsjonen er bygget opp av betongelementer.

Alle vinduer i hotellet er skiftet. Atlantic-blokken er etterisolert med 25 cm på vegger og 30-40 cm på taket. Atlantic-blokken ble kledd inn slik at skifte av vinduer og fasadearbeider kunne skje tørt.

Alle gulv, vegger og himlinger er nye – og alle bad samt tekniske installasjoner er nye.

Det er nå parkett i restauranten, fliser i lobby, tepper i korridorer, tepper eller parkett på rommene og fliser på badene.

Gysland sier det er brukt robuste materialer i bygget. Konferansesalen Atlantic Hall er totalrehabilitert og har fått ny hovedatkomst via den nye resepsjonen. Lysekronen i Atlantic Hall ble tatt ned og renovert på Stavanger Museum.

Sorteringsgraden er 97 prosent på rivningsavfall og 92 prosent på bygningsavfall. Totalt har 2.200 personer vært innom byggeplassen. Den uken aktiviteten var på topp var 270 personer med. Arbeidene er fullført med en mindre fraværsskade.

Eksteriør og interiør spiller sammen

Sivilarkitekt Sanja Roknic-Kuic i LINK arkitektur forteller at det mest synlige utvendige grepet i hotellets eksteriør er etableringen av en ny inngang, med nytt resepsjonsområde mellom det opprinnelige Atlantic-hotellet og den senere påbygde St. Olav-blokken.

– På dette viset ble blokkene knyttet bedre sammen og gjestene ankommer i hotellets midte. Det markante glasstårnet, som er synlig fra mange steder i byen, fungerer som knutepunkt mellom byggene og danner et logisk ankomstpunkt, sier Roknic-Kuic.

Eksteriøret på Radisson Blu Atlantic Hotel er detaljert i tett dialog med byantikvaren. Etterisolering er utarbeidet slik at de opprinnelige proporsjonene er beholdt.

Korntilslag i pussen er valgt slik at den passer både med tilslaget på St. Olavs blokken og til den opprinnelige pussen på Atlantic fasaden. Teakdetaljer på vinduer og karnappet ble krevd tilbakeført. Det er benyttet kanadisk sedertre på vinduene i de to nederste etasjer, samt på karnappet, som var og nå er, et hovedelement på fasaden.

Roknic-Kuic sier at den nye fasaden på sidefløyen er en boks, som tar opp proporsjonene fra karnappet og samtidig rammer inn Kiellandssalen.

– Den nye resepsjonen, karnappet og sidefløyen er knyttet sammen med elementer i samme formspråk, like proporsjoner og materialitet - kanadisk sedertre og kobber. Med dette grepet, er bygningen knyttet bedre sammen og fremstår mer som en helhet. Mellom hotellets side mot Breiavatnet og hotellets oppside/bakside er det etablert en ny trapp på det såkalte Tivoli-fjellet. Tivolitrappen er bygget i corten stål og matcher materialpalletten til hotellet, sier Roknic-Kuic.

Det har i tillegg vært et viktig mål å få eksteriøret og interiøret til å spille sammen, fremheve og løfte hverandre.

– Materialitet og designuttrykk er samkjørte og danner en helhet fra gjestene kommer mot bygget, entrer inngangen og beveger seg videre inn i bygget. I tillegg til en totalrenovering med helt nytt interiørdesign på alle hotellets 365 rom, har også konferansesenteret i andre etasje gjennomgått en forvandling til et moderne konferansesenter. Inngangen til det nye konferansesenteret er via den nye resepsjonen og opp en ny, bred hovedtrapp opp til en mesanin med åpne fellesarealer. Herfra er det tilkomst til Atlantic Hall, Kiellandssalen og alle de øvrige konferanserommene. På dette vis dannes en ny adkomst til Atlantic Hall. Den tidligere atkomst var fra hotellets bakside og var ikke utformet i henhold til dagens standard for universell utforming. Denne inngangen tas bort slik at hotellet kun har en hovedinngang, som selvfølgelig er tilgjengelig for alle, sier Roknic-Kuic.

Tek17

Rehabiliteringen av Radisson Blu Atlantic Hotel er prosjektert og ført opp etter Tek17 så langt det lot seg gjøre. Oppvarming skjer med energimatter på hotellrommene og er basert på varmepumpe - og gass til spisslast. Kjøling skjer via ventilasjon og med fan coils i fellesarealer og med isvannskjøling på rommene. Hotellet har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Hele hotellet er sprinklet.

Etter rehabilitering skal hotellet fylle kravene til energiklasse A. Målet er at hotellet også kan klassifiseres som BREEAM Very Good.


Flere prosjekter