Julie Margrethe Brodtkorb. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

MEF om regjeringens samferdselssatsing: - Det må være en god balanse mellom store og små kontrakter

- Vi er godt fornøyd med at regjeringsplattformen satser videre på samferdsel og infrastruktur . Det er også positivt at de ser ut til å ta innover seg at det må satses mer på forebygging av mer ekstremvær med satsing på vann og avløp, sier Julie Brodtkorb, adm. dir. i MEF.

Brodtkorb sier i en melding at regjeringsplattformen gjentar at de skal forenkle for små og mellomstore bedrifter.

- Vi er lei over å høre lovnader på dette feltet og forventer nå konkret handling, sier Brodtkorb. Hun skriver at de for anleggssektoren forventer:

* Kontraktsstørrelser: Det må være en god balanse mellom store og små kontrakter. I anleggsbransjen har vi sett en utvikling der de store kontraktene stadig blir større. Det er viktig å ha offentlige kontrakter for de mindre entreprenørene også. For at en liten entreprenørbedrift skal kunne utfordre de store selskapene om noen år er vi nødt til å ha kontrakter som gir småbedriftene mulighet til å gradvis vokse seg større. I MEFs innspill til statsbudsjett 2018 oppfordret vi til at det «utredes en innkjøpsmodell som i større grad forplikter oppdragsgivere til å tilpasse kontraktene til de små og mellomstore bedriftene, eksempelvis ved kontraktsoppdeling.»

* Mulighetene for samarbeid i konkurranseregelverket må avklares. Dagens regelverk skaper usikkerhet i bransjen om når et samarbeid mellom bedrifter er lovlig. Denne usikkerheten rammer både små og store bedrifter.

* Innrapporteringskrav. Entreprenører klager over at den samme informasjonen må innrapporteres til det offentlige flere ganger (offentlige instanser og byggherrer, som Statens vegvesen). Dette er særlig utfordrende for småbedriftene, som har begrenset med administrative ressurser. Dette er også omtalt i regjeringsplattformen: «Videreutvikle Altinn som plattform, og ha som mål at næringslivet bare skal behøve å rapportere samme informasjon til det offentlige én gang.»