Illustrasjonsfoto: Henry Moshizi/NCC

Den nye regjeringen vil tilføre Nye Veier ytterligere prosjekter

I den nye politisk plattform for en regjering utgått av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre slås det fast at Nye Veier skal få flere veier å jobbe med.

I ett av punktene i den nye plattformen heter det:

«Regjeringen vil: Tilføre Nye veier ytterligere prosjekter på de viktigste riks- og europaveiene.»

Samtidig ønsker de å modernisere Statens vegvesen, med mål om større handlingsrom og mer effektiv tjenesteproduksjon.

Det pekes også på at regjeringen vil åpne for mer bruk av statlig plan, redusere planleggingstiden og samordne offentlige innsigelser bedre - samt sørge for at arealplanlegging samordnes bedre med utbygging av infrastruktur.

I plattformen står det også at man «skal planlegge og bygge nye veistrekninger med et langsiktig perspektiv slik at man tar høyde for en eventuell fremtidig kapasitetsutvidelse, hensyntatt kostnader».

Det kommer også frem at regjeringen vil legge til grunn ambisjonene i Nasjonal Transportplan 2018-2029 - samt å følge opp Nasjonal Transportplan 2018-2029 slik at balansen mellom vei og kollektivtrafikk opprettholdes i tråd med planen i fireårsperioden, og ha spesielt fokus på kostnadskontroll og økt samfunnsnytte i prosjektene.

Innen boligsektoren trekker de også frem flere prioriterte arbeider.

Det pekes på at man skal fortsette arbeidet med å forenkle plan- og bygningsloven med tekniske forskrifter, herunder gi boligeiere større mulighet til å gjøre endringer i egen bolig uten krav til søknad, legge til rette for digitale plan- og byggesaksprosesser, og sikre bedre selvbetjeningsløsninger for offentlige kartdata, plandata og bygnings- og eiendomsinformasjon. De skal også arbeide for å forenkle prosessene og regelverket for gjennomføring av fortetting og transformasjon i byer og tettsteder, sikre bedre sammenheng mellom planlegging og byggesaksbehandling, rekkefølgekrav og utbyggingsavtaler, legge til rette for effektive planprosesser hvor det vises respekt for det lokale selvstyret, utvikle energikravene til bygg i tråd med klimaforliket og videreføre høye krav til universell utforming ved utbygging av boliger, infrastruktur og næringsområder.

Les hele plattformen her