Mot en ny tid i regjeringskontorene

Søndag ettermiddag ble det klart - landet får nå en ny historisk blågrønn regjering bestående av Høyre, Frp og Venstre. 

Det er lite som er kommet ut fra samtalene som er blitt ført ved Jeløya Radio i to uker – men man har tydeligvis funnet tonen og en form som alle de tre partiene kan godta. Spenningen har selvsagt vært stor rundt om Venstre og Frp virkelig skal kunne sitte sammen og samles om en regjeringsplattform. For relativt kort tid siden var dette helt utenkelig – men statsminister Solberg har fått med seg Venstre inn i varmen – og nå mangler kun Krf for å gjøre hennes borgerlige drøm komplett.

Det er sagt at det er laget en åpning om KrF skulle ombestemme seg og bli med inn – men det er nok veldig lite trolig. Derimot har man nok helt klart lagt opp en plattform som skal gjøre det mulig å få med Krf på flest mulig av de viktige sakene. Uten Krf, eller noen av de andre opposisjonspartiene, har ikke den nye regjeringen flertall.

Det nye regjeringsdokumentet, Jeløya-plattformen, skal være på 85 sider, noe som er ti sider mer enn regjeringsplattformen for utgående regjeringskonstellasjon, som ble inngått på Sundvolden.

Om statsministeren var fornøyd med enigheten om en ny regjeringskonstellasjon, er selvsagt dette en enda større dag for Trine Skei Grande. Nå får hun og partiet muligheten til å sitte ved kongens bord og påvirke de store linjene innenfra. Det skal bli spennende å se hvor strenge forutsetninger Venstre har lagt inn i samarbeidsplattformen, ikke minst innen miljø og innvandringsspørsmål. Det er også her vi finner de store spenningene mellom Venstre og Frp. Vi vil tro begge har måtte gå fra tidligere prinsipper innen disse spørsmålene for å kunne enes om en samlet løsning – og tiden fremover vil vise om man klarer å fremstå som en samlet regjering rundt disse spørsmålene. Det vil definitivt ikke bli enkelt – og det er langt fra sikkert at statsministeren vil klare å holde troppene samlet hele veien frem til neste valg. Det kan være at motstanden fra grunnfjellet i Venstre, ikke ønsker å være med videre om kamelene blir for store å svelge – for det er forskjeller mellom disse partiene.

Vi har tidligere sett at flere ulike konstellasjoner har klart å holde på regjeringsmakten, selv om det har virket vanskelig. Spørsmålet er til hvilken pris dette skjer. Ingen er interessert å bygge ned troverdigheten og interessen til partiet inn mot et nytt valg – så det er definitivt mange spennende momenter med denne historiske regjeringen.

I løpet av den nærmeste tiden får vi se hvem som skal lede de ulike departementene. Selv om det er sagt at dette er noe som kommer sist, er det viktig både for helheten og det enkelte parti. Det bruker ofte å være relativt klare meninger rundt hvilke departement man ønsker/skal ha. Den nye konstellasjonen vil innebære en relativ stor rokkering i forhold til dagens statsrådposter – og for byggenæringen blir det spennende å se om noen av de mest sentrale departementene for vår næring blir berørt. Fasiten kommer nok relativt raskt.