Styreleder  i Condotte, Duccio Astaldi, er under etterforskning i hjemlandet. Her er under kontraktssignering på Follobanen. Fra venstre: Gunnar Løvås, daværende assisterende jernbanedirektør, Duccio Astaldi, styreformann i Condotte og Erik Smith, daværende prosjektdirektør i Follobaneprosjektet. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Condottes styreleder etterforskes for fiktiv bokføring

Follobane-entreprenøren Condotte kjemper kamper på flere fronter. Styreleder i selskapet, Duccio Astaldi, etterforskes i hjemlandet for fiktiv bokføring.

Condotte, som har to kontrakter til en verdi av over tre milliarder på Follobanen, er i dyp økonomisk krise og er i ferd med å restrukturere selskapet for å overleve.

Men entreprenøren sliter også på flere kanter.

Fagbladet 3F i Danmark, som har skrevet flere saker om Condotte i forbindelse med at entreprenøren er en av tre italienske selskaper som etter planen skal bygge Storstrømsbroen i Danmark for 2,1 milliarder, melder at toppsjefen i selskapet nå er blitt dratt i en større korrupsjonssak rundt Condotte og at han er under etterforskning i Italia.

- Langt fram til en rettssak

Byggeindustrien har vært i kontakt med den italienske entreprenøren, som svarer slik på opplysningene som kommer frem:

– Først av alt vil vi gjerne understreke veldig tydelig at etterforskningen som involverer Mr. Astaldi ikke gjelder korrupsjon. Mr. Astaldi mottok nylig en såkalt «Notice of Investigation» fra den italienske domstolen. Denne er ment å beskytte rettighetene til den personen som italienske myndigheter etterforsker. Det er med andre ord langt frem til en rettssak, og veldig langt fram til en eventuell dom, skriver Condottes presseavdeling i en e-post til Byggeindustrien.

De bekrefter at etterforskningen er knyttet til påstander om fiktive kostnader som skal være lagt inn i regnskapet til et selskap som er kontrollert av Condotte.

– I sin tur ville disse kostnadene også vært inkludert i Condottes årsregnskap som følge av mekanismen for kostnads- og inntektsendring og konsolidering, skriver Condotte i e-posten til Byggeindustrien.

- Tillit til at vi har opptrådt korrekt

Condotte understreker at de ikke er uroet over utfallet av etterforskningen.

De legger også til at det ikke er uvanlig i Italia at toppledere i selskap blir gjenstand for etterforskning og at de derfor mottar melding om det i form av en «Notice of Investigation».

– Vi liker naturligvis ikke saken, men vi har full tillit til at vi har opptrådt korrekt, skriver selskapet i e-posten til Byggeindustrien.

Sparket prosjektsjef etter korrupsjonssak

Ifølge Fagbladet 3F var den fiktive bokføringen som nå etterforskes en del av en større korrupsjonssak som har versert i det italienske rettssystemet i en årrekke.

Ifølge italienske myndigheter ble det i årevis tatt penger ut av et stort demningsprosjekt i Venezia og som havnet i lommene på lederne av entreprenørene på byggeprosjektet.

En tidligere prosjektleder i Condotte ble i 2014 pågrepet og ilagt bøter og fengselsstraff for sin rolle i skandalen, og Condotte sparket kort tid etter prosjektlederen.

– Condotte har for lenge siden saksøkt en av våre tidligere tekniske direktører, som allerede har innrømmet sitt ansvar for økonomisk utroskap, understreker Condotte i e-posten.