Bygg og anlegg tar imot flest lærlinger

Aldri tidligere har så mange yrkesfagelever fått læreplass som i 2018 - og byggenæringens aktører er de som har tatt imot flest lærlinger.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at 20.800 yrkesfagelever fikk læreplass i en bedrift 2017 – dette er det høyeste tallet man har registrert siden målingen ble startet i 2011. Oversikten viser at 72 prosent av de som søkte fikk læreplass, og siden 2013 er det blitt 15 prosent flere elever som får læreplass.

Dette er utvilsomt en meget positiv utvikling, og økningen er relativt stor når vi snakker om så omfattende tall. Denne økningen medfører at langt flere nå får større muligheter til sikre seg en god vei inn i det faste arbeidslivet.

Ekstra hyggelig er det selvsagt at byggenæringen er best i klassen. Totalt søkte 5.229 yrkesfagelever om læreplass innen bygg og anleggsteknikk – og hele 83 prosent av disse fikk innvilget ønsket sitt, noe som ligger godt over snittet. Dermed fikk 4.338 personer tilbud om læreplass innen disse fagene i 2017 – en økning på 574 kontrakter fra året før

Dette viser til fulle at satsingen på å få flere til å ta en slik utdanningsvei virker, og ikke minst har virksomhetene i næringen sett viktigheten av å knytte til seg disse lærlingene. Etter flere år med en dyster utvikling, begynner rekrutteringsarbeidet å virke og flere søker seg til bygg og anlegg – og ekstra viktig er det da at næringens aktører tar imot de som ønsker en plass innen denne næringen. Bygg- og anleggsvirksomhetene vil ha behov for mye kvalifisert arbeidskraft for å kunne fortsette å bygge landet i det tempoet vi når ser.

De stadig strengere lærlingekravene som byggherrer nå også stiller, er definitivt også noe som har hatt effekt og er noe som vil påvirke denne utviklingen videre. Det vil bli et enormt behov for flere lærlinger om alle virksomheter skal klare å møte disse strenge kravene. Lærlingene vil nok derfor i tiden fremover oppleve å bli ettertraktet i markedet - og det er det nok mange som vi ha stor glede av.

Når de over 4.000 lærlingene skal ut på landets byggeplasser et det viktig at de blir godt tatt imot og gitt den oppmerksomhet og struktur i opplæringen de fortjener. De er en viktig ressurs for landets virksomheter og hele næringen.

Forhåpentligvis fortsetter den gode utviklingen også i 2018 – som er utropt til yrkesfagenes år.