Lade skole i Trondheim står snart ferdig i Trondheim.

Ny trondheimsskole i tre snart ferdig

Trondheim er i ferd med å få sin tredje skole der tre har vært det dominerende byggematerialet. Lade skole der massivtre er det viktigste materiale, står ferdig om et par måneder. 

Arkitekt Bård Sverre Siolem hos Eggen Arkitekter.

– Skolen vil få redusert sine klimautslipp med 50 prosent, ifølge Trondheim kommune.

Kommunen har satt som mål at nye bygg skal være mest mulig klimavennlige, men innenfor gitte økonomiske rammer. Først ble Nardo skole for få år siden bygd hovedsakelig med bruk av massivtre. Så fulgte Åsveien skole på Byåsen like etter, og nå er også nye Lade skole til 270 millioner kroner, og med plass til om lag 700 elever, snart klar til å bli tatt i bruk. Hovedentreprenør har vært BetonmastHæhre Trøndelag. Arkitekter for alle tre skolene har vært Eggen Arkitekter i Trondheim.

– Vi har brukt massivtre fra Østerrike i dekker, og limtre til søyler og dragere. Også fasadene er av tre. Vi har bruk trematerialer der det har vært mulig, og jeg vil anta at to tredjedeler av bygget er tre, og én tredjedel betong, opplyser arkitekt Bård Sverre Solem hos Eggen Arkitekter til Byggeindustrien.

Solem er overbevist om at trebygg er mer klimavennlig enn betongbygg, og han er glad for at det endelig blir satt i gang produksjon av massivtre i Norge.

Lade skole får et fornemt naboskap. Like i nærheten ligger den eldgamle Lade Gård der de kjente Ladejarlene holdt til i vikingetiden, og der dagens «Ladejarl», Odd Reitan, har sitt hovedkontor. Lade kirke fra 1100-tallet er en annen nær nabo.