Seniorforsker Kristin Nore og forsker Kristian Byheim i Treteknisk prøver seg som trebyggere på Kursdagene.

Stor treinteresse på Kursdagene

Bruk av trematerialer i ulike utgaver er nå på full fart inn i norsk byggenæring, både når det gjelder nybygg og rehabilitering.

Bruk av tre i byggenæringen sto i sentrum på andre dag av Kursdagene som Tekna arrangerer i Trondheim denne uken.

Selv om tre har vært i bruk til husbygging her i landet gjennom alle tider har det vært langt mindre bruk av tre i større bygg. Dette har endret seg de senere årene.

– Det er ingen tvil om at tre som byggematerialer er i ferd med å slå gjennom for fullt på en rekke områder. De to siste årene har vi sett en markert økning i bruken av treprodukter av ulike slag, sier seniorkonsulent Kristin Nore i Norsk Treteknisk Institutt. Hun var en av kurslederne på den delen av Kursdagene i dag som hadde tre som tema.

Mange prosjekter

Nå er en rekke større treprosjekt på gang. Det mest synlige er nok det 80 meter høye Mjøstårnet som er under bygging i Brumunddal etter initiativ fra den kjente investoren Arthur Buchardt. Det blir verdens høyeste trebygning. Nye, spektakulære mulige treprosjektet blir også hyppig lansert. Det gjelder store prosjekt som nytt regjeringskvartal og ny bru over Mjøsa ved Moelv.

– Det er ingen tvil om at det er mulig å bygge disse prosjektene i tre, opplyser arkitekt Bård Sverre Solem hos Eggen Arkitekter i Trondheim. De har hatt ansvaret for tre store skoleprosjekt i Trondheim de siste årene, der tre har vært det dominerende materialet.

Interessen rundt tre som byggemateriale øker nå hurtig. Tre har blitt faste innslag på en rekke byggseminarer, og onsdagens seanse Trondheim var intet unntak.

– De to siste årene har vi opplevd en rivende utvikling på dette feltet. Trematerialer har blitt et hett tema, sier Kristin Nore.

Tre i store bygg

Bruk av tre i større bygg er det som det meste av interessen knytter seg til. Det begynte i 1994 da det kjente Vikingskipet som skulle huse skøytebanen til OL det året, ble bygd med bruk av limtredragere fra Moelv. Tre år senere ble forbudet mot å bruke tre i bygg som var høyere enn fire etasjer opphevet. Oppmerksomhet rundt klimavennlig bygging, har skutt ytterligere fart i interessen.

Først og fremst gjelder dette nybygg, men det blir også aktuelt å benytte tre til rehabilitering av eksisterende bygg. EU har satt i gang et stort prosjekt som skal øke rehabiliteringsandelen i næringsbygg fra 1,2 til 4-5 prosent. Treteknisk i Oslo er tildelt en del av dette prosjektet.

– Vi ser blant annet på hvordan vi kan bruke nye trefasader kombinert med ny isolering satt utenpå eksisterende betongflater, opplyser forsker Kristian Bysheim ved Treteknisk til Byggeindustrien.

Økonomisk er riktig bruk av tre konkurransedyktig med tradisjonelle byggemetoder, mener både Nore og Solem. Brannfaren som lenge har vært knyttet til trebygg, regner de ikke lenger som noe stort problem. Større dimensjoner på byggematerialene er viktigste hinder mot brann, mener de.

– Miljømessig er tre klart overlegen betong, sa Bård Sverre Solem i sitt foredrag. Han har sett på klimaeffektene for en rekke enkeltelementer i et nybygg.

Norge er langt fra i tet når det gjelder å ta i bruk tre selv om vi bygger verdens høyeste trebygg, og vi har store skoger å ta av. Heller ikke våre skogrike naboland som Sverige og Finland er på topp. Det er derimot Tyskland og Østerrike som vi i dag henter mange av materialene fra. Kristin Nore savner også større innsats på nyskaping på dette feltet i Norge. Heller ikke der er vi helt på topp, men nå er flere store forskningsprosjekt i gang, blant annet i regi av NTNU og Sintef.