Asfalt trekkes frem som en av yrkesgruppene hvor det har blitt gjort grep for å redusere risikoen for å utvikle blant annet kols.

BA-yrker mest utsatt for kols

Bygg og anlegg er sterkt representert på LHL sin liste over yrkesgrupper som er mest utsatt for utvikling av kols.

Hvert år får 20.000 nordmenn kols. 3.000 av de nye kols-tilfellene skyldes luftforurenset arbeidsmiljø, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Det skriver FriFagbevegelse.

Røyking er fortsatt den viktigste årsaken til at personer utvikler kols, men støv, gass, røyk og damp i arbeidslivet må også ta skylden for en betydelig prosentandel av kols-tilfellene.

Utsatte yrkesgrupper

LHL har denne lista over hvilke yrkesgrupper som er mest utsatt for kols:

– Sveisere og platearbeidere

– Bygg- og anleggsarbeidere

– Tunnelarbeidere

– Husdyrbønder

– Bakere

– Asfaltører

– Ansatte i smelteverksindustrien

– Vei- og tunnelarbeidere

- Ansatte i møbel- og trelastindustrien

– Frisører

– Ansatte i kontakt med kloakkslam

– Vi anslår i dag at luftforurensing i arbeidsmiljøet står for cirka 15 prosent av kolstilfellene. Eksponering for mye støv og røyk fører til at skadene utvikler seg raskere, sier Olav Kåre Refvem, lungelege i LHL, til FriFagbevegelse.

Mange vet ikke

LHL anslår at så mange som 300.000 nordmenn kan ha kols uten å vite det, og ifølge Refvem kan kolssykdommen komme langt før man oppdager den. Han oppfordrer derfor de som har utsatte yrker til å sjekke seg.

– Det er viktig å oppdage kols tidlig. Du kan ikke bli kvitt sykdommen, men ved å utsette deg for mindre støv og trene mer, så kan du bremse utviklingen av den, sier Refvem til FriFagbevegelse.

Vet lite

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) organiserer ansatte i flere av de spesielt utsatte yrkesgruppene. Glenn Seland, regionalt verneombud i NAF, vet imidlertid lite om hvor utbredt kols er hos medlemmene. Han forteller at flere undersøkelser fra blant annet Arbeidstilsynet og forskningsinstitusjonen STAMI viser at en del sykdomstilfeller kunne vært unngått hvis det var gjort en bedre arbeidsinnsats mot dårlig arbeidsmiljø, hovedsakelig kvartsholdig støv, skriver FriFagbevegelse.

– En undersøkelse av tunneldrivere viste at 14 prosent av aktive tunnelarbeidere hadde kols og at det var like stor sjanse for å få yrkesbetinget kols ved tunnelarbeid som det var hvis man røykte, opplyser Seland.

Asfalt har tatt grep

Asfalt og bakeri trekkes frem som to yrkesgrupper som gjort en del viktige tiltak for å hindre blant annet utvikling av kols.

– Ny teknologi for asfaltutlegging med lavtemperaturasfalt er i økende bruk i Norge og det reduserer skadelig luftforurensning til en brøkdel, forteller overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet Økt risiko