Deler av solcellevei stjålet i Kina

Tyver har stukket av med en seksjon av verdens første solcellemotorvei i Kina.

Det skriver den britiske avisen The Guardian i en artikkel på sine nettsider.

Saken er også omtalt av NRK denne uken.

En veiseksjon på 15 centimeter ganger 1,85 meter er, ifølge artikkelen, nå borte, mindre enn en uke etter åpning av veien.

Ifølge en ansatt hos utbyggeren, Shandong Pavenergy, skal det ha vært tyveriforsøk mens veien ble bygget. Motivet er trolig å finne ut hvordan teknologien fungerer for å så kopiere veien, som er den første solcelleveien i Kina og den første solcellemotorveien i verden. De stjålne elementene skal ifølge utbyggerne ikke være så dyre.

– Selv etter at prosjektet er ferdig driver folk og stjeler. Det er veldig forstyrrende, sier en ansatt til The Guardian.

Veistrekningen i Kina skal etter planen produsere 1 million kWh årlig, nok strøm til 800 husstander.Strømmen skal i første omgang brukes til å drive belysningen på veien. Planen er at strømmen også kan brukes til å lade elbiler.

Solcelleveien i Kina skal være den første som tåler belastningen fra tunge kjøretøy, men teknologien med å bygge veier med solcellepaneler er ikke ny.

I 2014 ble en 70 meter lang sykkelvei med solcellepaneler åpnet i Nederland, og en kilometer lang solcellevei åpnet i Frankrike i 2016.