Hege Dillner, konserndirektør med ansvar for HR og bærekraft i Veidekke og Odd Andre Olsen, Konserntillitsvalgt og hovedverneombud Veidekke, fikk taletid på årets årskonferanse i NHO.

Veidekke i rampelyset på NHO-konferansen: - Viktig at næringen er representert

Veidekke-sjef Arne Giske er fornøyd med at konsernet var representert på scenen under årskonferansen til NHO. Selv holdt han seg i bakgrunnen og brukte konferansen til å bygge relasjoner med både kunder og politikere.

Arne Giske, konsernsjef i Veidekke, er fornøyd med at byggenæringen og Veidekke var representert på scenen. I fjor fikk konferansen kritikk for at ingen representanter fra byggenæringen fikk mikrofontid.

Byggeindustrien møtte konsernsjefen i Veidekke noen minutter før selskapets konserndirektør for HR og bærekraft, Hege Schøyen Dillner, og konserntillitsvalgt og hovedverneombud, Odd Arne Olsen, inntok scenen under NHO-konferansen.

Giske er glad for at for byggenæringen i år - i mosetning til i fjor - er synlige fra scenen under det som er blitt et av de viktigste årlige samlingspunktene for norsk næringsliv.

- Som landets største fastlandsnæring er det viktig at vi er representert her. I tillegg til å være en stor arbeidsgiver i store deler av landet, så er byggenæringen en kombinasjon av store og små bedrifter som driver enormt stor verdiskapning. Vi er en veldig viktig distriktsnæring, sier Arne Giske til Byggeindustrien.

- Hva bruker du konferansen til?

- Relasjonsbygging. Det er viktig for meg å treffe kunder, folk som står for rammebetingelsene våre og ikke minst møte det politiske offentlige miljøet, sier Giske.

- Og hva sier du til politikerne når du møter dem?

- Jeg er i alle fall veldig glad for at de er så opptatt av bygg og anlegg som de er, svarer Giske med et smil.

Fra scenekanten brukte Veidekke anledningen i NHO-rampelyset til å snakke om bærekraftig samarbeid.

- Verdien av samarbeid er noe av det vi i Veidekke står sterkt bak. For oss handler det om å se på fagabeiderene og de tillitsvalgte som ledelsens beste samarbeidspartnere, sier Arne Giske.

Reduserte skader med 60 prosent

Nettopp samspillet på tvers av fag og tittel, var også noe av det Hege Schøyen Dillner og Odd Arne Olsen kom inn på under innlegget sitt.

- Når konserndirektører snakker om samarbeid mellom fagarbeidere og ledelse, så skal man alltid lytte med en viss skepsis. Men når jeg og Hege står her sammen, så er det fordi at vi er enige om at trepartssamarbeidet i Norge er en forutsetning for verdiskapning. I Veidekke har vi som i mange andre bedrifter lange tradisjoner for samarbeid. Det siste året har vi klart å redusere antall alvorlige arbeidsskader med 60 prosent, og dette i en periode med sterk vekst. Dette er en direkte konsekvens av et tett samarbeid, sa Odd Arne Olsen fra NHO-scenen.

- Fagarbeiderne og ingeniørene våre driver innovasjon ute på byggeplassene hver eneste dag, la Dillner til og trakk fram flere innovasjonseksempler fra Veidekkes byggeplasser.

- I Veidekke snakker vi ikke lenger om at vi bygger veier, buer, skoler og boliger. Vi bygger team som bygger veier, bruer, skoler og boliger. Det er teamene som sikrer god og trygg produksjon og bærekraftig løsninger sammen. Og vi er glad for at NHO setter fokus på disse verdiene, sa Dillner.

NHO teller ikke bransjerepresentanter

NHOs fikk kritikk av byggenæringen i fjor for at ingen fra bygg og anlegg var representert fra scenekanten under 2017-utgaven av årskonferansen.

President i NHO, Arvid Moss.

Men ifølge president i NHO, Arvid Moss, er det ingen selvfølge at noen bransjer skal være på scenen under den attraktive konferansen.

- Jeg teller ikke representanter fra de ulike bransjene. Alle er velkomne, men det er allitd trangt om plassen på NHOs årskonferanse, sier Arvid Moss til Byggeindustrien.

Men han er ikke i tvil om at byggenæringen er viktig for det fremtidige norske næringslivet. I sin innledningstale tok Moss til orde for en ny handlingsregel, nemlig at 2/3 av den norske arbeidsstyrken skal jobbe i det private næringslivet. I det regnestykket mener Moss byggenæringen vil være en viktig bidragsyter.

- For å lykkes tror jeg det er viktig at vi har en byggenæring som er moderne, effektiv og produktiv. Så må vi kanskje se gjennom måten vi gjennomfører ting på i Norge. Er vi gode nok til å gjennomføre ting uten at det blir klatting? spør Moss og legger til:

- Jeg tror også det for byggenæringen, som for mange andre bransjer, vil være viktig å se på mulighetene som ligger innefor digitalisering.