Mot et nytt spennende år for byggenæringen

Den norske byggenæringen har vært gjennom noen svært innholdsrike og gode år. Det meste tyder på at næringens mange aktører kan se frem mot et godt 2018 også.

2017 ga næringen en rekordomsetning og ble et år hvor byggsektoren opplevde gode tider stort sett over hele landet. Aktiviteten har vært meget stor og oljenedturen var noe man i mindre grad fikk merke følgene av utover året. Men 2017 ble også året hvor den enorme boligoppturen stilnet – og vi fikk oppleve en nedgang i både priser, nyboligsalg - og dette vil selvsagt også i tiden fremover påvirke igangsettingstallene og aktiviteten. Boligmarkedet har vært gjennom mange år med kraftig stigning og i 2016 toppet dette seg med en enorm prisvekst og nyboligsalg. Nye prosjekter dukket opp over alt – og da selvsagt i størst grad i og rundt de store byene. En oppgang i denne hastigheten kunne ikke fortsette og nedturen kom relativt tidlig i 2017. Prisene gikk nedover, og dette smittet raskt over på nyboligsalget.

En nedgang ville nok trolig kommet uansett, men den fikk også drahjelp av de skjerpede boliglånforskriftene fra Finanstilsynet. Nedturen fortsatte gjennom hele året, og usikkerheten er nå stor rundt hvordan markedet skal utvikle seg på nyåret. Prisutviklingen for desember får vi et raskt svar på – Eiendom Norge legger frem sine tall allerede 4. januar. Tradisjonelt har starten på året vært gode måneder for boligprisutviklingen – ikke minst har det skutt fart i vårmånedene. Noen mener dette vil skje også i år, og at vi har sett bunnen – mens andre er mer pessimistiske og mener vi har en lengre nedtur foran oss. Forhåpentligvis har vi vært gjennom den verste nedturen, og at markedet stabiliserer seg. Den norske byggenæringen, og næringslivet forøvrig, trenger et stabilt boligmarked. En lengre og kraftig nedtur vil få konsekvenser for vår totale økonomi. Elementer som fortsatt lav rente, et godt arbeidsmarked og et næringsliv på opptur er alle forhold som skulle tilsi et godt boligmarked i 2018. Fasiten får i innen våren er omme.

Aktivitetsnivået innen anleggsområdet er det ikke mange som bekymrer seg nevneverdig for. Her har vi hatt tidenes opptur de senere årene, og nye rekorder ble nådd innen de fleste områder i 2017. Denne delen av markedet skal ytterligere opp i 2018. Vi skal bygge veier, jernbane og annen offentlig infrastruktur som aldri før. Forhåpentligvis vil vedlikeholdsarbeidet også bli tilgodesett med de tilstrekkelige midler innen både vei og bane neste år.

Den største usikkerheten i anleggsområdet, er sannsynligvis hvordan de store prosjektene vil påvirke markedet og hvilke aktører som kan delta og som til slutt vinner frem. Anleggsmarkedet har den senere tiden i stor grad endret karakter. De store jobbene har vokst kraftig i volum, og de utførende aktørene tar en stadig større del av den totale verdiskapningen. Kontraktene er blitt gigantiske, noe som medfører at det er de aller største som kan delta, mer behov for samarbeid mellom ulike parter og sannsynligvis stor interesse fra utenlandske aktører. Med så mange store prosjekter på gang og i planleggingsfasen, kan vi trygt slå fast at vi aldri har vært inne i en så spennende tid innen anleggssektoren – og vi kan forvente mange spennende hendelser i 2018.

Dette er hendelser vi i Byggeindustrien/bygg.no selvsagt skal følge tett. Vi jobber hver dag for å gi våre lesere et øyeblikksbilde av tilstanden, aktiviteten og nyhetene som skjer innen hele den store næringen, som totalt omsetter for nærmere 550 milliarder kroner.

Dette er noe Byggeindustrien har gjort gjennom mange år. I 2018 kan vi feire vårt 50-årsjubileum som nyhetsmedium – det kommer våre lesere til å merke på ulike måter gjennom året.

Vi ønsker dere alle et riktig godt nytt og innholdsrikt år.