Veidekke Industris asfaltfabrikk i Førde kan produsere asfalt med fjordvarme hvis et nytt utviklingsprosjekt lykkes. Foto: Veidekke

Utvikler løsning for å produsere Veidekke-asfalt med fjordvarme

Førdefjorden Energi og SINTEF jobber sammen med Veidekke Industri for å utvikle en løsning for å bruke fjernvarme fra Førdefjorden til asfaltproduksjon.

Det skriver NRK Sogn og Fjordane i en artikkel denne uken.

– Vi har en helt unik mulighet med fjordvarme nær Veidekkes asfaltfabrikk, så nå må vi få til økonomien og teknologien, sier daglig leder Leif Olstad i Førdefjorden energi til NRK.

Selskapet er opprettet av Sunnfjord Energi, energiselskapet BKK og Førde kommune for å bygge ut fjordvarme i Førde. Ettersom fjernvarmeproduksjon typisk fører til stor overproduksjon i sommerhalvåret, har Veidekke Industri og deres asfaltfabrikk i Førde blitt involvert for å utnytte den ledige kapasiteten.

– Helt nytt

Sammen med SINTEF har de fått 450.000 kroner fra Forskningsrådet for å erstatte noe av varmen som i dag genereres ved hjelp av gass på fabrikken.

– Innovasjonen i prosjektet går ut på å kunne levere all, eller deler av, den nødvendige energien i forbindelse med tørking og oppvarming av steinmassene fra fjernvarme. Dette er helt nytt, og det finnes ingen tilsvarende prosjekter på dette området. Utfordringen i prosjektet er å løfte temperaturen høyt nok med varmepumper til å kunne erstatte forbrenningen med fjernvarme. Ved å utvikle denne løsningen vil det kunne øke Førdefjorden Energis muligheter lokalt betraktelig, og Veidekkes asfaltproduksjon kan redusere både sitt energiforbruk og sitt karbonavtrykk vesentlig, skriver distriktsleder Even Solheim i Veidekke Industri Fagområde asfalt på Vestlandet i en epost til Byggeindustrien.

Skrur opp tempen

Den teknologiske utfordringen er at steinmassene som brukes i asfaltproduksjonen, varmes opp til mellom 140 og 170 grader før den tørkes og blandet sammen med bitumen. Fjordvarmeanlegget i Førde produserer i dag varmtvann som holder 80 grader. Fr at fjordvarmeprosjektet skal fungere, trengs både en tilkobling mellom anlegget og asfaltfabrikken og en kraftig varmepumpe.

SINTEF-forsker Sverre Foslie sier til NRK at det kan få store ringvirkninger hvis prosjektet lykkes. Selv er han optimist, og forteller at de første svarene på om de er på rett spor vil komme så tidlig som 2018.

– Det er veldig spennende. Vi tror det er mulig å finne løsninger på dette, sier han til NRK