Foto: Cornelius Poppe

Bekrefter salg av USAs tidligere ambassade i Oslo

Den amerikanske ambassaden bekreftet onsdag at deres tidligere ambassadeeiendom i Henrik Ibsens gate 48 er solgt til Fredensborg AS.

Eiendomsselskapet Fredensborg AS kontrolleres av eiendomsinvestor og milliardær Ivar Tollefsen.

Salgssummen er ikke bekreftet, men prislappen skal ligge på mellom 450 og 500 millioner kroner, skrev Finansavisen i slutten av november.

Den anerkjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen tegnet det triangelformede bygget, som ble et symbol på det sterke og nære forholdet mellom Norge og USA i tiårene etter at ambassaden åpnet i juni 1959.

– Vi er begeistret for at Fredensborg AS blir bygningens nye eier. De setter pris på arven som tidligere ambassade, sier Chargé d’Affaires Jim DeHart.

Han sier salget markerer et nytt kapittel i det 58 år gamle byggets historie.

– Vi vil også takke Byantikvaren i Oslo for samarbeidet om et utkast til vernevedtak som både bevarer bygningens sentrale elementer samt gir Fredensborg anledning til å forme det til bruk i det 21. århundre, sier DeHart.

Ivar Tollefsen er i ferd med å bli Skandinavias største eiendomsbaron. Ifølge Dagens Næringsliv kontrollerer han nærmere 30.000 utleieleiligheter til en verdi av 55 milliarder kroner i Norge, Sverige og Danmark. 4.500 av leilighetene er i Norge.

Bygningen i Henrik Ibsens gate like ved Slottet i Oslo har stått tom etter at den amerikanske ambassaden flyttet til Huseby, vest i Oslo, i vår.

Den gamle ambassadebygningen har preget bybildet siden 1959 og er nå under fredning. Riksantikvaren har beskrevet bygningen som en av Norges arkitektoniske perler.