Det bygde seg opp et cirka to meter høyt islag og en lift ble begravd i Rosten 23. november. Foto: Vidar Heitkøtter, GD

Lift ble begravd av ismassene i Rosten

Det kraftige værskiftet 23. november førte til isgang i damområdet til kraftprosjektet Rosten i Gudbrandsdalen. En lift ble begravd av ismassene.

– Dette er første gang i løpet av de tre årene vi har drevet i Rosten at vi har opplevd en slik isgang i elva. Det ga en vekker for at ting kan skje når man jobber i vassdrag, sier prosjektleder Rolf Kleiven i Eidsiva Energi.

Ingen arbeidere i damområdet

Det var GD som først omtalte nyheten om isgangen som skjedde på kvelden 23. november. Det var ingen arbeidere i damområdet i Rosten da isen kom. Det er Skanska som har byggentreprisen i utbyggingen av Rosten kraftverk.

– Etter at det tidligere på dagen hadde vært 17-18 kuldegrader, slo temperaturen helt om og det ble opp til 6 varmegrader og regnvær i løpet av torsdagen 23. november. En teleskoplift og noe utstyr til montering av det pågående arbeidet med montering av flomlukene ble begravd i ismassene, forklarer Kleiven.

Etter et opprydningsarbeid i området, ble liften gravd frem skal etter alle solemerker ha kommet fra isgangen uten omfattende skader.

Siden det ikke var noen til stede i området det er derfor ikke klart hvor fort isen kom. Kleiven sier at det lå ismasser på rundt to meter i damområdet.

– Vannet har gått gjennom kulverten i området hele tiden. Vi har et kamera nedstrøms dammen som fanget opp at vannstanden steg et par timer før det kom en liten bølge. Vi har derfor ingen grunn til å tro at isen kom veldig fort, sier Kleiven.

Han opplyser at det er både adkomst- og rømningsvei foran dammen.

Fjerner nå alt utstyr etter endt arbeidsdag

Etter hendelsen tar prosjektet nå sine forhåndsregler og det vil ikke bli stående utstyr i damområdet når det ikke arbeides der.

– Med væromslaget som kom burde vi i etterpåklokskapens lys fjernet alt utsyr, fastslår han.

– Så nå blir det litt mer sjekking av yr.no fremover?

– Vi kommer til å være mer årvåkne. Det skal ikke stå igjen noe utstyr når det ikke jobbes, fastslår prosjektlederen.