Foto: KIWA

Tester brannsikkerheten i tunneler

Kiwa Teknologisk Institutt har flere rådgivere med lang erfaring innenfor fagområdet brannsikkerhet. Fire av dem finner du i avdelingen på Karmøy, som jobber mye med forebygging og håndtering av tunnelbranner.

I forbindelse med oppgraderinger av tunneler, som blant nylig har skjedd i Rennfast- tunnelene, kjører Kiwa tester og øvelser for å sjekke om alle tekniske installasjoner virker som forutsatt. Det skjer ved at de lager til dels store branner nede i tunnelene, branner som er oppe i 18 millioner watt. Fagansvarlig for Brann, Energi og Sikkerhet på Kiwa Teknologisk Institutt på Karmøy, Per Arne Lindvik, illustrerer størrelsen på øvelsesbrannene slik: 

- En vanlig bil som brenner, skaper ca fem millioner watt. Brenner en tom trekkvogn til en semitrailer, dreier det seg om 25 Mw. Begynner den å brenne fullt lastet, kan den utløse omkring 200 Mw. En brennende tankbil med bensin kan fort komme opp i 600 Mw. Det er viftene i tunnelene som vi tester ut. De er dimensjonert for å takle en brann opp til en viss størrelse, for eksempel 20 eller 50 Mw, sier Per Arne Lindvik i en pressemelding. 

I forrige uke deltok han på en samling av fagfolk som skal foreta en ny ROS-analyse etter de nylige oppgraderingene i Rennfast. KIWA har gjennomført to tester i Mastrafjordtunnelen etter oppgraderingen. Snart kommer turen til Byfjordtunnelen.

Ti i året

Før åpningen av Karmøytunnelen, arrangerte instituttet tre branner der nede. I løpet av et år dreier det seg om et snitt på ti arrangerte og regisserte branner over hele landet. Om kort tid skal han møte alle beredskapsetatene i Mandal-området, ha en gjennomgang av alle relevante planer og først kjøre en fingert skrivebordøvelse der alle etatene er inne for å jobbe med sine ansvarsområder i ulike scenarier. På nattestid testes beredskapen ut i praksis.

Pålagte øvelser

Lindvik og hans brannvernkolleger rundt om i landet har et bredt utsyn av utfordringer.

I Norge har vi i overkant av 1100 tunneler og 50-60 tunneler som til enhver tid er under utbygging eller bygging. Det er 1150 vegkilometer som går i hovedløpene til tunnelene.

Alle særskilte brannobjekt skal ha tilsyn av brannvesenet i den enkelte kommune/region. Alle tunneler over fem hundre meter er definert som slike objekt. Da skal det også kjøres øvelser. Her bistår Lindvik og hans team på fire personer Vegvesenet.

Kiwa Teknologisk Institutt inngår i den nye klyngen Norwegian Tunnel Safety Cluster om har hovedsete i Stavanger og som teller over hundre foretak. I disse dager kommer hele klyngeledelsen til Karmøy for å sette seg inn i brannsikkerhetsarbeidet til Kiwa Teknologisk Institutt på Flyplassveien.

– Vi har samlet data og kunnskap over lang tid og er en ettertraktet samarbeidspartner for mange, bemerker gruppeleder Energi og Sikkerhet, Synnøve Løberg.