Foto: LINK arkitektur / René de Groot

Hønefoss Kirke åpnet

Søndag 10. desember ble Hønefoss Kirke vigslet av Biskop Per Arne Dahl i Tunsberg bispedømme.

Det skriver LINK arkitektur i en pressemelding mandag.

Kirken, som har fått navnet Himmeltrærne, er bygget på samme sted der den gamle kirken ble vigslet for 155 år siden på dagen. Etter åtte års stillhet skal kirkeklokkene ringes igjen etter den gamle kirken brant ned i 2010.

René de Groot fra LINK arkitektur holdt tale under overleveringen av Hønefoss Kirke, hvor han kort fortalte om prosjektet.

– Utformingen av den nye kirke i Hønefoss tar utgangspunkt i aksen mellom Kirkegaten og kirken. Hovedideen for kirkebygget er en allés rekke av trær med stammer og krone. I kirkebygget blir stammer og krone til en søylerekke som bærer taket. Strukturen i de kryssende forgreninger (trekroner) danner sammen med takkonstruksjonen en hvelving. Den buede hvelvingen er en moderne og poetisk tolking av gamle kirkebygg med en klar referanse til historiske kirker, romanske og gotiske søyle-og buehvelv, uttaler de Groot i pressemeldingen.

En av utfordringene i utformingen har, ifølge de Groot, vært å innpasse romprogrammet fra den gamle kirken til en moderne kirke på tomten.

– Ved å løfte kirkerommet opp en etasje har vi skapt plass og bredde til funksjonen som en moderne kirke skal inneholde. Utfordringen har gjort at vi har måtte tenke utradisjonelt og kreativt som har resultert i et spennende og karakterfullt grep, sier han.

Kirken er på omtrent 1.700 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. Utover kirkerommet, som har plass til 500 besøkende, inneholder kirkebygget også en kontoravdeling for rundt 20 ansatte, ungdomslokaler, grupperom med tilhørende birom.