Knut Haukeland (fra venstre), Sverre Steinnes Romøren og Joakim Skjerping er lærlinger uten grenser.

Byggfagslærlinger dannet egen organisasjon for å hjelpe barn

Tre klassekamerater på TAF-linjen ved Knarvik videregående skole i Bergen kjører sommeren 2018 en sårt trengt bil til en gruppe funksjonsnedsatte barn i Aserbajdsjan. Men først trenger de bilen.

Aserbajdsjan er et av de vestligste landene i Asia og et av kun 45 land som det norske utenriksdepartementet har utstedt offisielle reiseråd for. Landet ligger på 128. plass i verden for økonomisk frihet i 2016, kun 30 plasser over sisteplassen Libya.

– Mange har veldig dårlig økonomi, og det er ikke snakk om noen hjelpeordninger. Barn som født med funksjonsnedsettinger i fattige familier, har gjerne ikke noe annet valg enn å havne på en institusjon, og de er dårlige. Vi har et mål om å samle inn 250.000 kroner til en tilpasset bil som vil la disse barna få reise ut fra institusjonene på utflukter og til og fra hjemmene sine. 250.000 kroner bør jo være småpenger for byggebransjen i Bergen, sier Knut Haukeland.

Han understreker at også bedrifter utenfor Bergen er velkomne til å bli med på prosjektet.

Lærlingparaply

Sammen med Sverre Steinnes Romøren og Joakim Skjerping planlegger han å kjøre den sårt trengte bilen ned til Aserbajdsjan og overlevere den til den norske hjelpeorganisasjonen Joy i løpet av den fire uker lange sommerferien 2018. For å samle penger til prosjektet har de startet organisasjonen Lærlinger uten grenser, og nå vil de få byggebransjen med seg for å gjøre noe fint for andre.

– Lærlinger uten grenser skal være en paraply for at lærlinger gjennom organisasjonen skal kunne bidra til samfunnet. Det behøver ikke å være i utlandet heller, sier Romøren.

– Og vi håper at andre kan komme etter oss også. Vi kommer jo ikke til å være lærlinger for alltid, supplerer Haukeland.

Ideen er å la både lærlinger og bedriftene i bransjen ta og vise samfunnsansvar og forhåpentligvis skape eksponering og et forbedret omdømme.

– Vi kommer til å lage nettside, og vi kommer til å filme turen til Aserbajdsjan. Vi er sosiale-medier-generasjonen, og de bedriftene som bidrar, kan få mye god omtale. De kan bruke logoen til Lærlinger uten grenser, og så får de sin egen logo på bilen, forteller Haukeland.

Lang vei

Så langt har de tre 18-åringene fått med seg én bedrift på laget og 52.000 kroner til bilen. Haukeland og Romøren er lærlinger i Strand AS i FM Gruppen, og de har fått med seg arbeidsgiveren på spleiselaget.

– Vi håper dette prosjektet kan være med på å heve ryktet til byggfagslærlinger også, sier Romøren.

Utgangspunktet for Lærlinger uten grenser var dog lysten på å ta en reise som kunne hjelpe noen andre. En pengeinnsamling og en 7.500 kilometer lang biltur til Aserbajdsjan hørtes ut som noe de tre lærlingene kunne gjennomføre, og derfor falt valget på å hjelpe Joy-barna.

– Men det er ganske mye som må gjøres før vi kjører, konkluderer lærlingene.