Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om ekstreme værforhold under ekstremværet Aina. Varselet gjelder for Vestlandet sør for Stad. Det blåser nå stiv og sterk kuling mange steder i Sør-Norge. Foto: YR.no / NTB scanpix

Ekstremværet Aina er over

Ekstremværet Aina bidro til å senke to skøyter i Hordaland og til stans i veiforbindelser og flyavganger. Men ødeleggelsene ble mindre enn fryktet.

Ekstremværet Aina bidro til å senke to skøyter i Hordaland og til stans i veiforbindelser og flyavganger. Men ødeleggelsene ble mindre enn fryktet.

Klokka 9.42 fredag morgen erklærte Meteorologisk institutt at ekstremværet Aina er over. En veltet julegran i Haugesund sentrum var kanskje uværets mest spektakulære herjing, men utover dette var skadene relativt små.

Meteorologene opplyser at de høye bølgene og den sterke vinden er på tilbakegang i Rogaland og Hordaland, men at det fortsatt blåser liten storm langs kysten.

– Det vil vare utover dagen. Den kraftigste vinden er nok forbi, men man kan nok fortsatt få korte perioder med full storm, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hun sier at vindretningen har dreid og at den nå kommer fra nordvest.

– Da er det færre som merker den, sier hun.

Ytterst langs kysten på Vestlandet var bølgene fredag opp mot 9 meter høye, mens de ute i Nordsjøen lå på 10–11 meter.

Skøyter gikk ned

Brannvesenet i Hordaland måtte i løpet av natten rykke ut til Tofterøy i Vik kommune.

– Det var en person som hadde problemer med en skøyte som tok inn vann. Den lå ved siden av en annen skøyte, og begge gikk ned, sier vaktkommandør Stig Tetler til NTB.

Han sier at begge skøytene var gamle.

– Den ene var 40 fot, og den andre var 50 fot. Den ene kunne man se, mens den andre var forsvunnet, sier Tetler.

Det ligger en del vrakgods igjen inne i viken hvor båten gikk ned.

Få ødeleggelser

Utover denne hendelsen hadde brannvesenet i Hordaland ikke mange værrelaterte utrykninger i løpet av natten.

– Det har gått ganske greit. Vi hadde egentlig forventet mer, sier vaktkommandøren.

På forhånd hadde Meteorologisk institutt varslet fare for store ødeleggelser, men det ser ut til å ha gått bra de fleste steder.

Politiet i Sørvest melder om et par nedblåste trær og veiskilt, men ingen større hendelser. Også Vest politidistrikt har meldt om trevelt.

Trafikktrøbbel

Tidlig fredag var flere fergesamband i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane innstilt, men i løpet morgentimene kom trafikken i gang igjen de fleste stedene.

Også i fjellene skapte vinden trøbbel.

– Aina har flyttet mye snø og stengt flere fjelloverganger i fjellet i Sør-Norge, opplyste Meteorologisk institutt fredag morgen

Togene slapp heller ikke unna, og vinden førte til forsinkelser og stans i trafikken. Både Bergensbanen og strekninger på Jærbanen har vært stengt, men er senere blitt åpnet for trafikk.

Flykaos

Ekstremværvarselet gjaldt kun for Rogaland og Hordaland, men også i nord har det blåst kraftig. Torsdag kveld og fredag morgen var Bodø lufthavn stengt på grunn av vind. I tillegg var det ikke mulig å lande i Lofoten og på Helgeland.

– Det været vi har, spesielt i nord, gjør at vi får kanselleringer i hele landet. Det handler om at vi ikke får flyene dit vi skal og ikke crew dit vi skal, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe til NTB.

Rundt klokka ni fredag morgen startet aktiviteten så smått opp igjen på Bodø lufthavn.

– Det ser ut som vi kommer i gang nå, men det vil ta noen timer før ting begynner å normalisere seg. Hvis vinden tar seg opp, kan det hende vi må stenge igjen, sa driftssjef Roger Henriksen.