Aasmund Bunkholt i Trefokus (t.v.) og Arne Malonæs i Bygg21 er glade for nå å kunne presentere den nye treveilederen for byggenæringen.

Har utviklet treveileder som skal informere og inspirere

Torsdag lanserte Bygg21 og Trefokus en ny digital veileder som skal hjelpe byggenæringens aktører til å lære mer rundt bruken av, og mulighetene rundt, trebaserte løsninger.

Først og fremst er den nye veilederen beregnet for eiendomsutviklere og utbyggere - men også andre ledd i verdikjeden vil finne interessant stoff, og ikke minst erfaringer, i basen.

- Veilederen har ikke hatt som hovedmål å fremme mye ny teknologi, men heller å ta frem løsninger som er bra og som fungerer - og som ikke minst kan gjentas av andre, sier Arne Malonæs, seniorrådgiver i Bygg21.

Det er Trefokus og Bygg21, med støtte fra Innovasjon Norge, som har utarbeidet den nye veilederen.

- Dette er en første versjon av veilederen – men ettersom den er i digital form, vil den bli oppdatert jevnlig fremover, legger daglig leder i Trefokus, Aasmund Bunkholt, til.

Veilederen, som de har jobbet med i rundt ett år, skal gi aktørene i byggenæringen svar på viktige spørsmål om bygging i tre. Den tar for seg spørsmål knyttet til blant annet økonomi, bærekraft, brannsikkerhet, byggesystemer, montering, logistikk og andre hensyn som er viktige å være bevisst i startfasen av et prosjekt.

Bunkholt, som daglig jobber med å spre kunnskap om bruken av tre, opplever at mange utviklere har fått øynene opp for mulighetene til å skape gode løsninger ved bruk av treelementer, massivtre, tremoduler eller andre trebaserte byggemetoder.

- Mange er usikre på om deres prosjekt egner seg for å bli bygget i tre. Treveilederen viser eksempler på beste praksis fra hele verden og gir svar på de mest stilte og vanligste spørsmålene. Vi har bevisst valgt å ikke bli for tekniske eller fylle veilederen med for mye informasjon om regelverk, men henviser og lenker til kunnskapskilder der det er hensiktsmessig, forklarer Bunkholt.

Arbeidet med treveilederen er utviklet i samarbeid med en tverrfaglig gruppe av aktører med særlig kompetanse og erfaring knyttet til bygging med tre som materiale.

Bygg21-direktør Sverre Tiltnes håper treveilederen kan bidra til at flere utviklere velger tre som materiale.

- Det er godt dokumentert når det er fordelaktig å bygge i tre, men dette er fortsatt en godt bevart hemmelighet for mange byggherrer. Denne veilederen dekker et informasjonsgap som kanskje tidligere har hindret mange fra å velge å bygge med trebaserte løsninger, sier Tiltnes.

Veilederen finner du her