Illustrasjon: DRMA Arkitekter.

Bermingrud bygger Nordens første svanemerkede skole

Bermingrud Entreprenør har skrevet under kontrakten på byggingen av Sydskogen skole i Røyken kommune.

Ifølge Stiftelsen Miljømerking i Norge, som forvalter miljømerket Svanemerket, blir Sydskogen skole Nordens første svanemerkede skole. Det vil i praksis si at skolebygget skal tilfredsstille ambisiøse krav til blant annet energibruk, byggeprosess og byggematerialer.

Bermingrud Entreprenør AS skal bygge miljøskolen for Røyken kommune. Entreprenøren skrev totalentreprisekontrakt med det kommunale eiendomsselskapet Røyken Eiendom AS i midten av november. Kontrakten har en verdi på cirka 120 millioner kroner eksklusive moms, og prosjektet skal etter planen stå ferdig i februar 2019.

Spennende

Prosjektleder Helge Toft i Bermingrud Entreprenør synes det er spennende å få muligheten til å bygge Nordens første Svanemerkede skole.

– Det blir en del nytt for oss blant annet i forhold til alle kravene som ligger til grunn for svanemerkingen. Dette blir veldig spennende og helt sikkert også utfordrende, sier Toft til Byggeindustrien.

Han forteller videre at Svanemerket vil ha to konsulenter som skal følge prosjektet hele veien og sørge for at kravene til svanemerkingen blir fulgt.

– Det virker som de har et veldig bra system for oppfølging av prosjekter, kommenterer Toft.

Passivhus og massivtre

Sydskogen skole får passivhusstanard, og det cirka 5200 kvadratmeter store skolebygget skal i all hovedsak bygges i massivtre.

– Dette blir Bermingrud sitt første massivtreprosjekt, men vi har med oss rådgivere med bred erfaring på massivtreområdet, og vi jobber nå med å velge massivtreleverandør, som også vil ha bred kunnskap som vi kan støtte oss på, sier Toft.

Miljøfokus på byggematerialene

Stiftelsen Miljømerking i Norge kom tidligere i år med meldingen om at Sydskogen skole blir den første skolen iNorden som tar sikte på å bli Svanemerket. Ifølge stiftelsen stiller Svanemerket krav til byggeprosessen og til alle materialene som brukes i skolebygget. Blant annet vil det bli stilt krav til at trevirket i skolen skal være bærekraftig produsert. Et svanemerket bygg er også mer energieffektivt enn de tekniske forskriftene krever, og ikke minst skal Svanemerkets strenge kontroll av bygge­materialene sikre et bygg med minimalt med skadelige kjemikalier, skriver Stiftelsen Miljømerking i Norge.

Norges beste miljøskole.

I samme melding var Røyken kommune klar på at Sydskogen skole skal bli Norges beste miljøskole.

– Vi satte opp tre mål for den nye skolen: Den skulle bygges i massivtre, være passivhus og tilfredsstille Svanemerkets krav. Og alt dette får vi til. Det er veldig moro, uttaler Lasse Thue, leder i byggekomiteen i Røyken kommune.

Tegn_3 AS var arkitekt fra og med rammetillatelse og  DRMA fra forprosjektet.