Solhøgda

De siste årene har det blitt bygd ut flere leilighetsprosjekter som har knivet om å ha den beste utsikten i Lillehammer. Nå er det ingen tvil. Det nye prosjektet Solhøgda tar kaka.

Fakta

Sted: Lillehammer, Solhøgda, byggetrinn 1

Prosjekttype: Boligbygg

Bruttoareal: 2.025 kvadratmeter

Byggherre: Solhøgda Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 57 millioner kroner

Arkitekt: HBA Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBr, RIAku: Cowi l RIG: Løvlien Georåd

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Con-Form l Aluminiumsdører: Østlandske Fasadeteknikk l Asfalt: Stange Asfalt l Betongsaging: Narmo Betongsaging l Branntetting: Activ Nord l Elektro: Lillehammer Elektro l Gips/stålvegger og himlinger: Østlandske Gipsmontasje l Grunnarbeider: Løype Anleggsdrift l Gulvsparkling: Mjøs-Produkter l Heis: Otis l Innredning: HTH Kjøkkenforum Lillehammer l Lås og beslag: Dorma Kaba l Malerarbeider: Malermestrene Indre Østland l Mur og flisarbeider: Delphin & Klashaugen l Oppmåling: Bangs Oppmåling l Parkett og gulvlister: Bo Andren l Rekkverk: Ha-Mek l Rørleggerarbeider: Ramsøy l Solskjerming: Scandic Markiser l Systemhimling: Tøftum Innredning l Stålmontering: Smitek l Taktekking: Icopal Tak l Ventilasjon: GK Inneklima l Badekabiner: Part l Byggevarer: Optimera l Hulldekker: Spenncon l Stålleverandør: Norske Stål l Tredører: Jeld Wen l Ståldører: Daloc l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Himlinger, gipsvegger: Østlandske Gipsmontasje l Gjenvinning byggavfall: Østlandet Gjenvinning l Maskiner og utstyr: Ramirent l Kledning og terrasser: Talgø - Møre Royal

Navnet Solhøgda sier seg nesten selv. På kanten av «Lillehammers tak» får beboerne i det nye leilighetsprosjektet både en fantastisk utsikt over Lillehammer og fjellområdene rundt og nydelige solforhold.

– Det er ingen tvil. Her har man byens beste utsikt, sier prosjektleder Geir Andersstuen i Veidekke Entreprenør, som er totalentreprenør for leilighetsprosjektet Solhøgda.

Trolig tre trinn

Nå er de 25 leilighetene i første byggetrinn overlevert til kjøperne, men entreprenøren bygger allerede trinn 2 i prosjektet som består av 22 leiligheter. Disse leilighetene vil stå ferdig høsten 2018.

Trolig kommer også et tredje trinn ut på markedet. Det betyr at det kommer tre separate bygg på tomta når hele prosjektet i Solhøgda er ferdig. Alle byggene vil få samme stil og arkitektur, selv om antall leiligheter i byggene vil variere.

Veidekke Entreprenørs kontrakt for første byggetrinn er 57 millioner kroner eks. mva. Arealet på bygget er 2.025 BRA.

Byggherre for prosjektet er Solhøgda Eiendom der Veidekke Eiendom er inne med 40 prosent, grunneier Anders Huuse, eier 20 prosent og de to boligutviklerne Knut Strandenes og Werner Forr Nystuen eier 20 prosent hver.

Prosjektet ligger på tomta hvor Solhøgda Turisthotell tidligere lå. Hotellet var i sin storhetstid kjent som «Lillehammers Frognerseter».

– Grunneieren har hatt et langvarig samarbeid med Veidekke i over 30 år. Det er vurdert forskjellige boligprosjekt på Solhøgda over lengre tid, sier Stig Melbø, prosjektleder i Veidekke Eiendom.

Han opplyser at i forbindelse med regulering ble det 45 dekar store området avsatt til lavblokker og småhusbebyggelse. Det skal også bygges cirka 10 tomannsboliger på området på nedsiden mot Røyslimoen.

Kombinerer det urbane og fjellet

Den moderne tiden er definitivt kommet til Solhøgda. Leilighetsbygget preges av rene linjer, og det er tatt kreative arkitektoniske grep i utformingen av de generøse verandaløsningene.

– Etter en arkitektkonkurranse falt valget på HBA Arkitekter. Eiendommen ligger 450 meter over havet med nærhet til marka, men likevel med kort avstand fra Lillehammer sentrum. Arkitektens forslag kombinerer gjennom uttrykk og materialvalg det urbane og fjellet på en god måte, sier Melbø.

Bygget har en fasade av royalimpregnert trekledning i furu som leveres med en garanti mot råte på hele 50 år.

Melbø sier salget av leilighetene i prosjektet har vært i overkant av alle forventninger. Leilighetene i første byggetrinn har størrelser fra 50 til 140 kvadratmeter. Med nærhet til både butikk, skole og barnehager, har prosjektet tiltrukket seg både eldre og yngre kjøpegrupper.

Infrastruktur

Prosjektleder Andersstuen opplyser at det i første trinn av prosjektet har inngått omfattende opparbeidelse av infrastruktur.

– For å få brukstillatelse var det krav om opparbeidelse av ny veg og prosjektet er koblet på en privat fjernvarmesentral i Røyslimoen. Det er sprengt 2.000 kubikk fjell i første byggetrinn og gravd ut kjeller til parkering, boder og tekniske rom, sier han.

Det er Løype Anleggsdrift som har utført disse arbeidene.

Kjeller og vegger mellom leilighetene er plasstøpte, mens det er benyttet etasjeskiller brukt plattendekker med påstøp. I første byggetrinn er det støpt 887 kubikkmeter betong.

Alle leilighetene har vannbåren varme med en radiator i hver leilighet, i tillegg til vannbåren varme i gulv på alle bad. Det er radiatorer i alle trapperom, mens kjelleren har vannbåren varme med varmebatteri på ventilasjonsanlegget.

– Rent byggeteknisk har dette vært et prosjekt uten store utfordringer, men vinden tar godt her oppe og vi har nok hatt cirka 10 dager med stopp på byggekrana på grunn av kraftig vind, sier Andersstuen.

Aktiv bruk av BIM-modellen

Anleggsleder Sølvi S. Jevnesveen i Veidekke Entreprenør sier at prosjektet har brukt BIM-modellen mer aktivt i den involverende planleggingen enn tidligere Veidekke-prosjekter lokalt.

– Vi har hatt med alle aktører i prosjekteringen og underentreprenører med i planleggingen og har forsøkt å ligge i forkant og lage gode fremdriftsplaner, sier hun.

Prosjekteringsmøtene har blitt gjennomført med helsdagsmøter som har ført til langt færre møter enn tidligere. Det har vært viktig at de som deltar i møtene har kunnet ta beslutninger i møtene.

– Dette er det første prosjektet for Veidekke Indre Østland som vi har gjennomført på denne måten, men alle vi har hatt med i dette prosjektet har vært gode, selv om det var stilt krav til BIM-kompetanse. Vi har stilt krav til alle som har deltatt i prosjekteringsteamet at de må tegne i 3D. Vi har hatt 5-6 prosjekteringsmøter hvor vi har sittet en hel dag og gått gjennom ulike prosesser i detalj. Det har vært en mye mer effektiv prosess der vi gjennom BIM-modell har funnet løsninger som ville blitt utfordrende i en byggeprosess, sier hun.

Bygget er prosjektert etter TEK10, men trykktestingen av bygget kan vise til en tetthet rett over passivhuskravet.

– Trykktestingen viste 0,63 luftutskiftninger per time. Det betyr at det ikke er store tiltak vi må gjøre for å kunne tilfredsstille TEK 17 i fremtiden, opplyser Andersstuen.

Melbø i Veidekke Eiendom forteller at kjøperne som nå har flyttet inn i det første byggetrinnet, har gitt uttrykk for at de er fornøyd med kvalitet og utførelsen i prosjektet.

– Da kan vi som utbygger også være fornøyd og takker alle involverte for en flott innsats, sier han.


Flere prosjekter