Øyvind Skarholt sier leverandører og grossister føler seg presset til å inngå dyre avtaler for varedatabasen goBIM.

Leverandører og grossister føler seg presset til å betale millioner for goBIM

Leverandører og grossister tordner mot coBuilder og deres digitale løsning goBIM. De føler seg presset til å bruke flere titalls millioner på unødvendig dobbeltarbeid.

I et åpent brev til et stort antall entreprenører og byggherrer tar Byggevareindustrien, VA og VVS-produsentene og Rør- og elektrogrossistene i dag et oppgjør med coBuilder og den nye databasen goBIM.

- Vi hever et flagg og advarer mot det vi mener er en uheldig utvikling. Leverandører og grossister føler seg tvunget til å inngå dyre tilleggsavtaler for en databaseløsning med produktinformasjon som bransjen allerede har fritt tilgjengelig, sier Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens Forening.

Føler seg presset

I dag er det tre etablerte varedatabaser i byggenæringen - EFO for elektrogrossistene, NRF for rørgrossistene og NOBB for byggevarehandelen. Skarholt sier leverandørene og grossistene allerede bruker mye tid og penger på å drifte og videreutvikle databasene.

Samtidig føler de seg nå presset av coBuilder til å inngå avtaler for å videreutvikle den nye varedatabasen – goBIM – med samme informasjon de allerede har gjort tilgjengelig.

«Vi blir konfrontert med påstand om at manglende avtale med coBuilder vil føre til at vi som leverandører samt våre produkter blir avskåret fra å levere produkter til entreprenørene. Dette til tross for at vi har åpne og tilgjengelige varedatabaser som er gratis å bruke for både entreprenørene og coBuilder», heter det i brevet.

Les hele brevet her.

Dobbeltarbeid

Skarholt sier til Byggeindustrien at avtalene legger opp til unødvendig dobbeltarbeid og store merkostnader for leverandører og grossister.

- Avtalene innebærer blant annet kostnader til coBuilders lisenser samt de ressursene som leverandørene må bruke på parallelt vedlikehold. Vi har lekt litt med tallene, basert på hva det i dag koster å vedlikeholde de eksisterende databasene. Da har vi kommet fram til at avtalene vil koste flere titalls millioner kroner, sier han.

Varedatabasen goBIM er en kommersiell løsning for digitale produktdata, og er koblet opp mot ProductXchange (PX) som er verktøyet mange entreprenører benytter til å samle dokumentasjon.

Forretningsmodellen som kobler goBIM til brukerne av PX skal være besluttet av blant andre EBA og Rørentreprenørene Norge. Leverandører og produsenter har imidlertid ikke vært involvert, ifølge Frank Jaegtnes i Elektroforeningen.

- Det er et mål for bransjen at vi skal digitalisere sammen. Da mener vi det er naturlig at hele verdikjeden er involvert, spesielt når det gjelder noe så viktig som produktinformasjon. Vi ønsker mer samarbeid, sier han.

Undergraver goBIM

Administrerende direktør Lars Christian Fredenlund i coBuilder skriver i en e-post til Byggeindustrien at de opplever utspillet som et forsøk på å undergrave eller fjerne goBIM som produkt fra det norske markedet.

- De ser ikke nytten for utførende aktører av å samle inn produktdata fra hele næringene i et mottakspunkt og at dette faktisk har en verdi som det er verdt å betale for, skriver han.

Fredenlund påpeker at produsentene har lovmessig ansvar for at produktdokumentasjon utarbeides, og grossister har krav om at det foreligges ved salg av produktet.

- I dag mottar vi over 15 millioner varetransaksjoner på hvilke produkter som tas i bruk på prosjekter i ProductXchange. Disse data får vi fra de som selger varene, ikke fra varedatabasene. En del av tjenesten vi yter for brukere av ProductXchange er å innhente dokumentasjon som er lovpålagt å ha på byggeplass før produktet tas i bruk. Dette tar vi oss betalt for, skriver han.

Les hele kommentaren fra Fredenlund her.

Forstår entreprenørene

Leverandør- og grossistbransjen oppfordrer imidlertid coBuilder nå til å revurdere forretningsmodellen.

«Vi har full forståelse for at flere av entreprenørene ønsker å bruke coBuilders løsninger for å få dekket sine behov. Slik vi ser det kan coBuilder, på lik linje med andre løsningsaktører, fritt hente den produkt og vareinformasjonen de trenger fra våre allerede etablerte varedatabaser. Dette vil spare alle ledd for både kostnader og merarbeid», heter det i brevet.

Bransjeaktørene påpeker samtidig at de står bak følgende prinsipper:

  • Leverandør- og grossistbransjens offisielle varedatabaser vil fortsatt være NOBB, EFObasen og NRFbasen. CoBuilder vil bli vist til disse databasene for tilgang til nødvendig vareinformasjon.
  • Leverandører som har tilgjengeliggjort sine produkter med tilhørende dokumentasjon og verdier skal ikke måtte berike goBIM direkte med produkt og vareinformasjon. CoBuilder kan kontakte respektive organisasjoner for å sikre tilgang til databasene. De må gjerne hente ut denne informasjonen til sin egen database (goBIM) men kildedatabase må oppgis da det er denne vi står ansvarlig for.
  • Dersom det fortsatt er et krav om manuell berikelse av goBIM vil dette betraktes som en merkostnad man ser seg nødt til å belaste coBuilder for. Her må det lages en avtale om kostnadsdekning i forhold til den enkelte aktør.