<p>Ottar Bjørnstad og Ståle Fredheim i Statens vegvesen ved fv. 155 i Hole. (Foto: Kjell Wold)</p>

Vegvesenet sparer strøm med radarstyrt gatelys

Radarstyrt gatelys på fylkesvei 155 Utstranda i Hole gir stor effekt. Ukentlig spares det 2100 kilowatt timer.

Det viser målinger gjort den første måneden anlegget har vært i drift. Det gjør også at investeringen i det radarstyrte gatelyset vil bli nedbetalt på fire og et halvt år.

– Anlegget har vært dimmet ned til 20 prosent av full styrke i 76 prosent av den totale tiden veglyset har vært på, forteller Ottar Bjørnstad i Statens vegvesen i en pressemelding.

20 prosent styrke uten trafikk

Når det ikke er trafikk på den ni kilometer lange strekningen langs Tyrifjorden, dimmes lyset automatisk ned til 20 prosent styrke. Full belysning er det bare når vegen har trafikk. Anlegget ble satt i drift midt i oktober.

Teknologien heter comlight og er utviklet i Norge. Langs fylkesvei 155 i Hole er det montert led-lys på 220 stolper. På hver av de 220 stolpene er det også montert en liten, svart radarboks, som sørger for automatisk dimming av lyset når vegen ikke har trafikk.

En måneds drift

På fagspråket heter dette aktivitetsstyrt vegbelysning. Det betyr kort og godt at styrken på vegbelysning styres av trafikken på vegen til enhver tid.

Midt i oktober ble anlegget satt i drift. Nå er litt over en måned gått og de første resultatene foreligger. Anlegget fungerer etter oppskriften.